VIA uviedla produkt pre vývojárov notebooku

Tomáš Kusenda  /  19. 03. 2009, 09:57

Spoločnosť VIA sa v poslednom období naozaj činí a svoj podiel na trhu začína posilňovať. Teraz uvádza akýsi polotovar pre výrobcov notebookov, mininotebookov, UMPC, či periférií.

TIP: VIA sa konečne presadila, spolupracuje so Samsungom

 

VIA Surfboard je základná doska, ktorá využíva procesory VIA C7-M ULV a Media System Procesor (MSP) VIA VX855, ktorý tiež zastáva funkciu čipovej súpravy. Tá je naozaj výkonná, podporuje napríklad osemkanálové audio (7.1) a tiež FULL HD video (H.264, MPEG-2/4, VC-1 a WMV9). Vďaka tomu nebude procesor počas prehrávania tohto videa vyťažený na viac ako 40%.

 

TIP: VIA predstavila platformu Trinity

 

Na doske sa nachádzajú rozhrania pre pripojenie grafickej karty, USB portov, Serial-ATA portov, či sloty pre SO-DIMM moduly. Tiež sa tu nachádzajú sloty pre procesor a MSP.

 

TIP: Via Nano útočí na Intel Atom

 

VIA takúto dosku dodá a na výrobcoch zostáva iba osadiť sloty, zvoliť procesor a MSP a začať predávať. Vďaka tomuto kroku majú výrobcovia voľnú ruku pri konfigurácií mininotebookov a notebookov, vďaka čomu môžu pokryť širšiu časť trhu a tiež ponúknuť lepšie riešenia ako ich konkurencia. Hlavnou výhodou je, že VIA, narozdiel od Intelu, nijak nelimituje výrobcov a preto môžu mať zariadenia akékoľvek rozlíšenie displeja, či akýkoľvek prídavný hardvér.

 

 

Zdroj: VIA

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

 

Neprehliadnite: