Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 10. časť

Martin Tomšík  /  16. 03. 2009, 09:53

V poradí už v desiatej časti seriálu o voľne dostupnom softvéri sa budeme zaoberať aplikáciami, ktoré sú voľne šíriteľné, teda sú bezplatné a taktiež uľahčujú prácu svojim užívateľom. Predstavíme vám tak niekoľko tipov na programy, ktoré umožňujú automatizáciu počítača.

O zameraní tejto časti seriálu ste mali možnosť rozhodnúť aj vy, naši čitatelia. V predchádzajúcej časti sme sa vás totiž v ankete spýtali, aký druh programov má byť predstavený. Na výber ste mali z tém: Programy na kompresiu dát, Monitorovanie hardvéru počítača, Obnova zmazaných dát a Aplikácie určené na automatizáciu počítača. Nakoniec však dostala najväčší počet hlasov posledná spomínaná téma, ktorej sa teda budeme v aktuálnej časti venovať. Ani ostatné témy však neostanú nepovšimnuté a venované im budú nasledujúce časti seriálu o voľne dostupnom  softvéri.

Poznáte to, necháte večer spustené sťahovanie súborov, prípadne defragmentáciu disku, skenovanie počítača antivírusovým programom a iné zdĺhavé procesy. Je už neskoro večer a na vás príde únava, takže chcete ísť spať, avšak počítač nedokončil svoju prácu a vy ho nechcete nechávať celú noc bežať.

V tomto prípade vám pomôžu aplikácie, ktoré dokážu automaticky vypnúť váš počítač v určitom čase, prípadne ho reštartovať, odhlásiť užívateľa a iné. My si ich dnes predstavíme.

 

Názov programu: Vypnutí PC l Autor: Ladislav Skokan

Vypnutí PC je celkovo jednoduchý program určený na automatické vypnutie počítača v určitý deň ako aj v stanovenú hodinu. Všetky nastavenia prebiehajú v jednoduchom užívateľskom prostredí, ktoré je celé v češtine.

Aplikácia zobrazuje aktuálne informácie o čase, dátume a nasledujúcej akcii. Na výber má užívateľ hneď niekoľko tlačidiel, ktoré dokážu počítač okamžite vypnúť, reštartovať, odhlásiť užívateľa, prepnúť počítač do režimu spánku, uzamknúť ho a taktiež aplikácia umožňuje vypnúť aj vzdialený počítač.

Všetky tieto akcie je možné si naplánovať aj v určitý dátum a čas. Okrem toho je možné si nastaviť opakovanie každý deň, zakázať zrušenie, nastaviť kontrolované vypnutie programu, skryť upozornenie či nastavenia ochrániť heslom. Okrem toho je možné si kompletne všetky nastavenia neskôr aj zmeniť, prípadne zrušiť.

Autor programu však užívateľov upozorňuje, že pri použití aplikácie na starších typoch počítačov je možné, že hardvér nebude umožňovať automatické vypnutie. V tomto prípade sa pri zvolenom čase zobrazí hláška o požiadavke na vypnutie.

Záver: Program Vypnutí PC je vhodný pre každého bežného používateľa, ktorý si chce občas nastaviť automatické vypnutie počítača, reštartovanie, zamknutie a iné. Ponúka množstvo nástrojov, jednoduché ovládanie ako aj celkovo dobré spracovanie.

Veľkosť na disku: 212 kB l Hodnotenie: 9 / 10 l Domovská stránka

 

 

Názov programu: Automatická akce l Autor: JIR Software

Tento program taktiež ponúka jednoduché a prehľadné ovládanie kompletne lokalizované v češtine. Ponúka základné funkcie ako nastavenie času, prípadne si môžete nastaviť aj za koľko minút má byť vykonaná vami zvolená úloha. Chýba však nastavenie presného dňa, kedy má byť akcia vykonaná.

V zvolenom čase si môžete nastaviť vypnutie počítača, zobrazenie hlášky, reštartovanie systému, režim spánku, prepnutie užívateľa, odhlásenie sa a nechýba ani funkcia ukončenia všetkých spustených programov. Rovnako nechýba ani funkcia okamžitého vykonania týchto funkcií bez nastavovania času.

Aplikácia zobrazuje aj stav programu, ktorý informuje užívateľa o aktuálnom čase a tiež zobrazuje informácie o nasledujúcej akcii, ako aj presný čas jej vykonania a odpočítavanie. Tlačidlo Zastaviť! zasa zruší najbližšiu akciu, ktorá bola naplánovaná.

Záver: Aplikácia Automatická akce ponúka základné funkcie tohto typu programov. Lokalizovaná je do češtiny, avšak funkcia nastavenia konkrétneho dátumu chýba. Má však jednu veľkú výhodu - nie je potrebné ho inštalovať.

Veľkosť na disku: 76,0 kB l Hodnotenie: 4 / 10 l Domovská stránka

 

 

Názov programu: ShutDown l Autor: Miroslav Haláček

Oproti predchádzajúcim programom ponúka aplikácia ShutDown o niečo viac funkcií. Okrem klasického, okamžitého vykonania akcií je možné si ich aj načasovať. Nastaviť si môžete zapnutie šetriča obrazovky, vypnutie monitora, uzamknutie počítača, odhlásenie sa, reštartovanie systému, prechod do hybernácie a úsporný režim.

Pri nastavovaní akcie máte možnosť si ju nastaviť vo vami zvolený dátum ako aj presnú hodinu, minútu a dokonca aj sekundu. Pri úspornom režime a hybernácii ponúka aplikácia aj oživenie, teda ukončenie zvoleného režimu. To si taktiež môžete nastaviť v určitý dátum a aj presný čas. Programu nechýba ani odpočítavanie, ako aj možnosť zrušenia naplánovanej akcie.

Záver: Ak hľadáte program, ktorý vám umožní si naplánovať viacero akcií pre váš počítač a podporuje aj niekoľko funkcií naviac, tak rozhodne vyskúšajte ShutDown. Navyše, program je lokalizovaný v češtine, netreba ho inštalovať, avšak chýba trocha modernejší vzhľad.

Veľkosť na disku: 440 kB l Hodnotenie: 5 / 10 l Domovská stránka



Názov programu: iShutdown l Autor: Konstantinos Galanos

Jednoduchý program, ktorý ponúka iba niekoľko funkcií, avšak má aj niečo navyše. Tak to je iShutDown. Na začiatok ho treba ako väčšinu programov inštalovať, ponúka však iba niekoľko základných funkcií. 

Do programu si môžete zadať iba počet hodín, minút a sekúnd, za ktoré sa má daná akcia vykonať. Na výber máte potom z možností: vypnutie systému, odhlásenie, reštartovanie počítača a prepnutie do hybernácie. Nastaviť si dokonca môžete aj počet minút pred koncom časovača, kedy budete upozornený o vykonaní nastavenej akcie. Ďalšou dobrou funkciou je aj nastavenie priehľadnosti zobrazovaného okna. Nevýhodou tejto aplikácie je však absencia češtiny alebo slovenčiny.

Záver: Aplikácia iShutdown ponúka naozaj iba malé množstvo funkcií. Namiesto klasického nastavenia si dátumu ako aj času ponúka iba odpočítavanie, kde je potrebné zadať počet hodín, minút a sekúnd, kedy má byť vykonaná daná akcia.

Veľkosť na disku: 1.39 MB l Hodnotenie: 3 / 10 l Domovská stránka

 

 

Názov programu: Shutdown Scheduler l Autor: Gino Dicandio

Ide o naozaj vydarený program, ktorý sa zapáči každému užívateľovi. Ponúka veľké množstvo nástrojov, funkcií ako aj veľmi dobrý vzhľad. Nechýbajú informácie o aktuálnom čase a dátume, program ponúka dokonca aj synchronizáciu času a obsahuje aj nástroj na písanie poznámok. Cez vytvorenú sieť môžete vyhľadať pomocou tohto programu počítač v nej a dokonca ho môžete vypnúť alebo reštartovať.

Programu nechýbajú ani pokročilé nastavenia, kde si môžete nastaviť všetky drobnosti, ktoré program obsahuje. Ďalej nechýba samotné nastavovanie vypnutia, reštartovania, odhlásenia a prepnutia počítača do hybernácie. Podrobne si môžete naplánovať tieto funkcie na každý deň samostatne alebo si zvolíte základnú funkciu, ktorá bude vykonaná každý deň v určitý čas. Aplikácia okrem týchto základných funkcií ponúka napríklad spustenie určitého programu v stanovený čas, vypnutie počítača v závislosti na zaťažení CPU a iné funkcie. Taktiež nechýba veľmi dobre spracované užívateľské prostredie ako aj pekný vzhľad.

Záver: Shutdown Scheduler je naozaj vydarený program, ktorý očarí každého používateľa. Obsahuje veľa nástrojov, podporuje obrovské množstvo funkcií a nechýba ani prepracované užívateľské prostredie ako aj príjemný vzhľad.

Veľkosť na disku: 10.18 MB l Hodnotenie: 10 / 10 l Domovská stránka

 

 

Záver

Predstavili sme si celkovo päť programov určených na automatizáciu počítača. Každý z programov je vhodný na automatické vypnutie počítača, reštartovanie systému, prepnutie do hybernácie, režimu spánku a podobne. Všetky predstavené programy sú voľne šíriteľné, teda sú zadarmo. Stiahnuť si ich môžete kedykoľvek a nainštalovať na ktorýkoľvek počítač bez nejakých obmedzení.

Aplikácie sú vhodné na bežné používanie, hlavne pre domácich používateľov.

 

Pripravujeme

Nasledujúca časť seriálu o voľne dostupnom softvéri bude venovaná programom na kompresiu dát, teda téme, ktorá bola v ponuke na hlasovanie v ankete predchádzajúcej časti. Neskôr sa budeme zaoberať aj programom na monitorovanie hardvéru počítača, ako aj aplikáciam na obnovu zmazaných dát.

Nezabudnite sa zapojiť aj do našej ankety pod článkom, ktorá je tentoraz zameraná na samotný obsah článkov o voľne dostupnom softvéri.

 

Predchádzajúce časti

Poradie časti Venovaná voľne dostupnému softvéru Dátum publikovania
1.časť Linux a jeho distribúcie 6. 1. 2009
2.časť OpenOffice.org a AbiWord 14. 1. 2009
3.časť Programy na napaľovanie CD, DVD a Blu-ray médií 21. 1. 2009
4.časť FTP klienti 28. 1. 2009
5.časť Aplikácie zabezpečujúce bezpečnosť počítača 3. 2. 2009
6.časť Grafické programy l. 10. 2. 2009
7.časť Grafické programy ll. 16.2.2009
8.časť  Programy na uľahčenie práce s internetom l. 23.2.2009
9.časť Programy na uľahčenie práce s internetom ll. 2. 3. 2009

 

 

 

Zdroje: Google , domovské stránky aplikácií, Softpedia

 

Neprehliadnite: