Bleskurýchle nabíjeteľná batéria

Marek Molnár  /  15. 03. 2009, 13:46

Očakávaný prielom vo vývoji nabíjateľných akumulátorov je konečne tu. Dvaja vedci Byoungwoo Kang a Gerbrand Ceder z MIT (Massachusetts Institute of Technology), vynašli bleskurýchle nabíjateľné články. Nabitie mobilného telefónu, bude otázkou 10 sekúnd.

Rapídne skrátenie času nabíjania sa prejaví v množstve odvetví. Napríklad elektrické články v autách, ktoré sa momentálne nabíjajú 6-8 hodín, sa budú dať nabiť za 10 minút. Kang a Ceder vylepšili obal, už existujúcich článkov typu LiFePO4, pričom tieto akumulátory majú veľmi vysokú hustotu energie a sú vhodné na uloženie veľkého množstva energie. Vo svojej podstate sú ľahšie a majú viac nabíjacích cyklov, ako je to u momentálne bežných modelov.

Fyzikálnou podstatou ich objavu je špeciálny obal. Jeho pomocou dokázali lepšie usmerňovať ióny a elektróny a tak dosiahli rapídne urýchlenie ich toku.

Problém vyriešili vytvorením novej povrchovej štruktúry, ktorá má umožniť lithiovým iónom pohybovať sa rýchlo okolo vonkajšieho materiálu.

V USA už dostali dve firmy práva na využitie tejto technológie.  Predpokladá sa priemyselné nasadenie do dvoch alebo troch rokov. Dúfajme, že to bude čo najskôr a skončí sa éra nekonečného nabíjania našich zariadení.

Zdroj:

http://www.wikio.it/

http://web.mit.edu/newsoffice/

Neprehliadnite: