RQ_money - Váš domáci rozpočet

Marek Molnár  /  19. 03. 2009, 10:22

V čase finančnej krízy, je aktuálna otázka šetrenia financií v domácnosti. Jedným zo spôsobov je optimalizácia našich výdavkov. Presná identifikácia finančných tokov, môže viesť k rozumnejšiemu prerozdeleniu našich príjmov.

Produkty zamerané na sledovanie domáceho rozpočtu sú na internete zastúpené vo veľkom počte.  Dnes si predstavíme program rq money, ktorý je dosť jednoduchý pre všetkých a poskytuje dostatočné prehľady pre sledovanie finančných tokov v domácnosti.
 

Popis

Rq monney je program na sledovanie našich príjmov a výdavkov. Má 1,2 Mb a nie je nutná inštalácia. Môžeme ho teda smelo požívať aj z USB kľúča. Program je zadarmo dostupný na rq.sk

 

1. obrázok - Náhľad


Celková koncepcia je skvelá a to hlavne z dôvodu jednoduchosti. Napriek nej máme všetky podstatné funkcie k dispozícii. Ovládanie je intuitívne a po chvíli sa dá s programom pohodlne pracovať.

Vrchnú časť pracovného prostredia zapĺňa toolbar s ikonami. Pod ním je priestor na naše konkrétne záznamy. Na spodku je filtrovací sumár a základný "koláčikový" graf.


Spustenie a vytvorenie databázy
Prvým krokom po spustení, je vytvorenie našej databázy, ktorá je postavená na sqlite platforme. Táto bola vyhodnotená v roku 2005 ako open-source projekt roka.  (Rebríček spoločnosti google-o'reilly)

V prvom kroku si nájdeme umiestnenie a vyberieme názov. Po potvrdení vyberieme peňažnú menu, s ktorou chceme pracovať. 

Po skončení sa objaví hlásenie o tom, že súbor bol vytvorený v poriadku. Zároveň sme upozornený, že nemáme prístup zaheslovaný a naše číselníky sú prázdne.

 

 

2. obrázok - Vytvorenie novej db

 

3. obrázok - Výber meny

Základné delenie na príjem a výdaje je implementované do programu automaticky. S týmto delením by sme mali iba minimum informácií o našich finančných tokoch. Nám sa osvedčilo delenie do 4 základných skupín:

  • Pravidelné platby
  • Nepravidelné platby
  • Pravidelné výdaje
  • Nepravidelné výdaje

Pod tieto je možné umiestniť rôzne podkategórie napr.: Výplata, Tankovanie do auta, Brigáda, Telefón Orange, Ubytovanie, Lieky a pod...

Vyplnenie číselníkov
Pred začatím práce je vhodné premyslieť si správne vyplnenie číselníkov, podľa ktorých bude systém vytvárať sumarizačné pohľady a filtrovať.


4. obrázok - Nový záznam


Najjednoduchšie sa k nim dostaneme počas vypĺňania konkrétnych zápisov.
Nový záznam umožňuje evidenciu nasledovných položiek:

  • Dátum
  • suma
  • pohyb
  • popis
  • účet
  • podkategória
  • osoba

Biele položky, suma a popis sú nepovinné.  Vedľa každej položky je funkčná klávesa, pomocou ktorej sa dostaneme do číselníkov.
 

Užitočné klávesové skratky

Dátum [F3] - otvorí kalendár, pomocou ktorého môžeme zmeniť dátum. Implicitne je navrhnutý systémový dátum počítača.

Suma [F4] - otvorí kalkulačku.

Popis [F9] - číselník pre popis. Tento nie je nutné vypĺňať a položka sa správa zároveň ako textbox, čiže sa do nej dá rovno písať. Popis je však po dátume v riadkovom pohľade prvý a odporúčame preto jeho vyplnenie. Podľa neho sa totiž budete najčastejšie orientovať.

účet [F10] pre chod programu je nutné uviesť aspoň jeden účet, dátum založenia a počiatočnú sumu.

podkategória [F11] - Ďalšie podrobnejšie delenie

 

5. obrázok - Číselník účet


V číselníku podkategória sa nachádzajú položky:

  • kategória
  • podkategória
  • pohyb
  • poradie
  • osoba


Posledným  užitočným číselníkom sú stále platby. Tu si môžeme zadefinovať tie platby, ktoré máme pravidelné, ako sú splátka hypotéky, platba za telefón a podobne. Systém nám v daný deň ponúkne automatické vyplnenie záznamov, ktoré môžeme akceptovať alebo odmietnuť.
 

Saldo
Po vyplnení niekoľkých záznamov si môžeme urobiť analýzu. Prvá informácia je poskytnutá "koláčikovým" grafom. Tu treba podotknúť, že 100% percent v tomto grafe, nie je celý kruh.

Horná polovica predstavuje 100% z príjmov a spodná 100%  z výdavkov. Na prvý pohľad je to trochu mätúce, má to však svoje vážne opodstatnenie a tým je SALDO. (zostatok)
 
V grafe je takýmto spôsobom zabezpečené, že presne vidíme, či ideme do plusu, alebo mínusu.  SALDO nám pomocou filtrov, aj po dlhšej dobe ukáže presne kedy a koľko sme ušetrili, resp. išli do mínusu.

 

6. obrázok - Príklad pri kladnom SALDO (sme v pluse)

 

7. Obrázok - Príklad pri zápornom SALDO (sme v mínuse)
 

Program si pamätá vašu poslednú otvorenú databázu. Pri použití hesla sa po správnom vložení automaticky program spustí. Netreba potvrdzovať tlačidlom a ani enterom.

Základné nastavenia zobrazovania sa dajú meniť v nastaveniach. Font je impicitne vybraný vhodne, skin pozadia je však nastavený na oranžovo. Napríklad slabo sivá sa k programu hodí podstatne viac.

Jednou zo silných stránok programu, je jeho filtrovanie.

Filtrovať sa dá podľa:

  • meny
  • účtu
  • obdobia
  • pohybu na účte
  • kategórii
  • osoby


Výstupy

Program ďalej ponúka možnosť tvorby štatistík, či plánovať rozpočet a porovnávať tento plán so skutočnosťou.

8. obrázok - Prehľad

 

Nechýba ani vyhľadávanie, čo je dosť dôležité, najmä ak program používame už dlhšiu dobu a chceme nájsť konkrétny záznam.

9. obrázok - Filter


Nakoniec treba ešte spomenúť možnosť exportu vybraných, alebo všetkých záznamov do csv súboru.

10. obrázok - Export

 

Záver
Program RQ monney je malá, ale šikovná a jednoduchá utilitka. Pri poctivom vypĺňaní záznamov prinesie do hospodárenia s financiami poriadok. Jasný prehľad vo vašich výdavkoch a príjmoch, je prvým dôležitým krokom k správnemu šetreniu. 

TIP: Download z Rq.sk


d3agl3

Neprehliadnite: