Nový čipset pre Atomy čiastočne podporuje Full HD

Tomáš Kusenda  /  11. 03. 2009, 11:19

Spoločnosť Intel a jeho partneri sa už horlivo pripravujú na uvedenie nového čipsetu pre procesory Intel Atom. Na pultoch predajní sa nový čipset objaví už čoskoro, avšak ešte stále nie sú známe presné špecifikácie.

Podporu HD videa v rozlíšení 1280x720 pixelov (HD Ready) podporoval už starší čipset, avšak iba v určitých prípadoch, ak bol napríklad nízky bitrate. Niečo podobné prinesie aj nový čipset, avšak jedná sa o Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 pixelov). Samozrejme nemôžete očakávať plnú podporu. Plynulé prezeranie bude možné len pri videách s nízkym bitratom, teda napríklad videá s nižšou kvalitou obrazu, či zvuku alebo v prípade, ak sa jedná o sledovanie cez internet.

Čipset Intel GN40 s podporou DirectX 10 samozrejme nie je určený na prehrávanie Blu-Ray videa a ani Full HD videa. Jeho primárne využitie je v malých prenosných notebookoch a iných mobilných zariadeniach, či LCD displejoch a iných periférnych zariadeniach. Platforma Intel Atom ponúka nízku cenu, nízku spotrebu a vysokú mobilitu. Samozrejme, jej výkon nie je nijak závratný. Netbooky však vo väčšine prípadov neprekonajú rozlíšenie 1280x800 pixelov. Procesory Intel Atom sa však už začínajú využívať aj v niektorých desktopových PC. Samozrejme do budúcna sa počíta s väčším rozšírením a na desktopoch sú aj LCD monitory, ktoré sú schopné zobraziť aj vyššie rozlíšenie.

V poslednom období robí Intelu starosti nVidia s ich platformou Ion, ktorá je výkonnejšia, natívne podporuje Full HD rozlíšenie, avšak v jej neprospech hovorí mierne vyššia cena a spotreba.

Zdroj: fudzilla.com

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

 

Neprehliadnite: