Apple uvedie netbook s dotykovým displejom

Jozef Benko  /  11. 03. 2009, 11:16

DOW JONES NEWSWIRES dnes publikovali informácie o pravdepodobnom vstupe Apple do segmentu netbookov. Podľa správ by malo ísť o malé zariadenie s dotykovým displejom a uhlopriečkou približne 10 palcov. DOWJONES uvádza, že informácie potvrdili dve priamo zainteresované osoby.

Na Digitimes.com sa včera objavili správy o tom, že Taiwanská firma Wintek bude vyrábať dotykové panely pre nový produkt od Apple. Dodávky by mali začať v treťom kvartáli tohto roku. Samotné netbooky by mala osadzovať firma Quanta Computer, ktorá v súčasnosti produkuje počítače iMac a notebooky z rady MacBook. Hovorcovia všetkých zainteresovaných spoločností sa k veci zatiaľ odmietli vyjadriť.

 

Je prakticky isté, že pôjde o počítač bez klávesnice a na dotykovom paneli bude implementovaná technológia „multi-touch“, ktorou už dnes disponuje iPhone alebo notebooky z rodiny MacBook. Vzhľadom na skúsenosti z vývoja iPhone a notebooku MacBook Air, by pre Apple nemal byť problém vytvoriť tenký panel, ktorý skombinuje hlavné rysy oboch spomenutých zariadení – malá konštrukčná veľkosť a výkonný dotykový displej.

 

Netbooky si oproti klasickým notebookom držia trend nižších cien a sú zamerané najmä na prehliadanie internetu a mobilné aplikácie. Do tohto segmentu nedávno vstúpili spoločnosti ako Dell, Hewlett-Packard, či Acer. Týmto krokom chcú pravdepodobne kompenzovať straty z hospodárskej krízy – je totiž možné, že vďaka nízkym cenám netbookov bude rásť ich predaj a to práve na úkor klasických notebookov.

 

Podľa predpokladov však Apple nebude nasledovať súčasný trend lacných zariadení. Svojim vyjadrením už z októbra minulého roku to potvrdil aj Steve Jobs, keď uviedol, že Apple sa veľmi neobáva prechodu zákazníkov k lacnejším počítačom a dodal: „nevieme ako vyrobiť počítač v hodnote 500 USD tak, aby to nebol kus odpadu.“ Apple tak pokračuje v trende štýlových zariadení a vyhýba sa „low-endovému“ segmentu.

 

Server Gizmodo.com publikoval náčrt, ako by mohol dotykový netbook od Apple vyzerať:

náčrt: Apple netbook

Neprehliadnite: