Firefox 3.1 nebude, príde rovno 3.5

Tomáš Kusenda  /  09. 03. 2009, 08:21

Vývojové oddelenie tímu Mozilla Firefox sa na nedávnom stretnutí dohodlo o rôznych novinkách na novej verzii populárneho internetového prehliadača Mozilla Firefox.

V priebehu tohto roka mala svetlo sveta uzrieť nová verzia programu Mozilla Firefox s číslom 3.1 a kódovým označením Firefox Shiretoko. Tak sa však nestane a vydaná bude rovno verzia 3.5, pričom kódové označenie ostáva.

 

Dôvod je jednoduchý, v novej verzii je príliš veľa zmien a jedná sa o veľký technologický pokrok vpred na to, aby mala verzia číslo 3.1. Otázne však ostáva, prečo nie je uvoľnená aj medziverzia (už spomínaná 3.1), ktorá by prinášala len niektoré zmeny, najmä tie jednoduchšie, ktoré sú už implementované.

Prehliadač Mozilla Firefox, ako to už pri tomto softvéri býva zvykom, prinesie pohodlnejšiu prácu, bude rýchlejšie reagovať, zvýši sa rýchlosť načítavania webstránok a interpretácia JavaScriptu, samozrejme bol aj optimalizovaný a preto sa bude práca s ním kvalitnejšie. Pribudla podpora tagu <video>, podpora prehrávača a pribudne TraceMonkey.

Veľkou výhodou je, že s novou verziou prichádza aj anonymné surfovanie a lepšia kontrola nad citlivými údajmi. Po vypnutí prehliadača sa automaticky zmažú záznamy a prehliadané stránky, taktiež sa vymažú niektoré cookies, ktoré prehliadač vyhodnotí ako nepotrebné.

Nová betaverzia bude mať ešte stále označenie Firefox 3.1 Beta3 (3.1b3), nasledujúca však príde s označením Firefox 3.5 Beta4 (3.5b4).

 

Zdroj: developer.mozilla.org

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

 

Neprehliadnite: