Prezident ICANN plánuje na konci roka odstúpiť

Martin Vataha  /  07. 03. 2009, 00:00

Paul Twomey, prezident ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) oznámil, že na konci tohoto roka plánuje rezignovať na svoju funkciu. Ako uviedol na stretnutí v Mexiku, neplánuje obnoviť zmluvu na ďalšie tri roky.

ICANN je medzinárodná organizácia, založená v roku 1998, ktorá dohliada na systém internetových domén. Počas pôsobenia Twomeya sa ICANN stala silnou organizáciou s kľúčovým postavením vo svete internetu. Zaslúžil sa o určitú bezpečnosť a stabilitu systému internetových domén.

Predtým, ako sa stal Twomey prezidentom ICANN, pôsobil ako predseda Vládneho poradného výboru ICANN.

ICANN bola často kritizovaná za to, že v minulosti podpísala zmluvu s vládou USA a teda vznikalo podozrenie, že je ovládaná. Táto zmluva však končí v septembri 2009 a ako organizácia vyhlásila, je v jej hlavnom záujme odstrániť dojem, že ju niekto kontroluje a ovláda. Je potrebné podotknúť, že niektoré krajiny tlačili na ICANN, aby ju pod správu a dohľad vzala Organizácia spojených národov - akýkoľvek nátlak a požiadavky skončili bez úspechu.

V súčasnosti je vyvíjaný veľký tlak, aby ICANN umožnila registráciu viacerých nových generických domén (generic top level domains - gTLD). Avšak, vďaka obavám niektorých koncernov, spoločností a verejnosti bolo obdobie na prijímanie žiadostí o registráciu nových gTLD presunuté - začne sa až v septembri a skončí v decembri tohoto roka. Niektoré spoločnosti však tento krok naďalej striktne kritizujú a odmietajú, pretože by im priniesol len zvýšené náklady na ochranu svojich registrovaných značiek.

Zdroj: vnunet.com

Neprehliadnite: