Coface konkuruje ratingovým agentúram

Tlačový servis  /  04. 03. 2009, 00:00

Tretí najväčší poisťovateľ pohľadávok na svete Coface, začal poskytovať novú službu finančný rating, ktorým bude konkurovať uznávaným ratingovým agentúram.

Oligopol troch uznávaných agentúr musí byť prelomený. Obchodné modely a procedúry musia byť kontrolované a hlavne, ratingy sa musia podrobovať štatistickej kontrole,” povedal Jérôme Cazes, CEO spoločnosti Coface. To je jediný spôsob ako obnoviť dôveru, ktorá bola zničená pri predchádzajúcom procese ratingového hodnotenia finančných produktov. Pre agentúry musia existovať také prísne pravidlá kontroly ako pre burzy, banky a poisťovne. “Ak nové európske pravidlá Basel II stanovujú štatistickú kontrolu kvality pre dôverné finančné ratingy bánk, bolo by paradoxné neimplementovať rovnaké pravidlá pre ratingové agentúry.“

 
Význam ratingového ohodnotenia

V oblasti ratingového hodnotenia chce byť Coface dôveryhodnejší, spoľahlivejší a cenovo efektívnejší ako jeho silní konkurenti. Ako poisťovateľ pohľadávok má vynikajúci základ na poskytovanie tejto služby. “Máme informácie o viac ako 50 miliónoch spoločností a skúsenosti s rizikom,“ vysvetlil Cazes skúsenosti firmy ako celosvetového poisťovateľa obchodného rizika. Ďalšou podstatnou výhodou je, že Coface preberá zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Podobne ako pri existujúcej službe @rating Score, bude aj nový rating dôležitý pri akceptovaní rizika práve pri poistení pohľadávok. “Náš výkon môže byť meraný našimi ratingmi,“ uviedol na záver Cazes.

 
Rating od Coface môže pomôcť aj firmám na Slovensku

Jednou z výhod ratingu bude aj jeho cena. Vďaka nej sa budú môcť k ratingu dopracovať aj spoločnosti zo segmentu SME. „V budúcnosti môže takýto rating aj týmto firmám pomôcť pri komunikácii s bankami a dodávateľmi. Je to jednoduchý prostriedok ako preukázať svoju bonitu,“ dodáva Tomáš Jurík, generálny riaditeľ Coface Slovakia.

Neprehliadnite: