Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 9. časť

Martin Tomšík  /  02. 03. 2009, 10:21

Deviata časť seriálu o voľne dostupnom softvéri pokračuje v téme z predchádzajúcej časti. Predstavíme vám teda niekoľko tipov na aplikácie, ktoré si môžete bezplatne stiahnuť a taktiež aj používať. Spomenutých bude niekoľko programov slúžiacich na uľahčenie práce s internetom.

V predchádzajúcej ôsmej časti sme vám predstavili niekoľko programov na uľahčenie práce s internetom. Spomenuté boli aplikácie ako Bandwidth Graph, Network stumbler, FlashGet, Save2pc Light, Screamer Radio a TeamViewer. 

Rovnako ako v predchádzajúcej časti aj teraz budeme pokračovať v predstavovaní programov, ktoré vám môžu pomôcť pri práci s internetom. Spomenutých bude hneď niekoľko aplikácií a chýbať nebudú ani informácie o veľkosti programu na disku, hodnotenie a uvedieme aj domovské stránky aplikácií.

 

NetTrafficStat

Chcete mať pod dohľadom vaše internetové pripojenie, aktuálnu rýchlosť, ako aj celkové štatistiky prenesených dát? Program NetTrafficStat je teda určený práve pre vás.

Tento program vám totiž ponúka kompletné informácie o počte prenesených dát ako aj aktuálnej rýchlosti pripojenia. Informácie o veľkosti prenesených dát si môžete pozrieť v dennej, týždennej, mesačnej ako aj ročnej štatistike. Aplikácia obsahuje aj plávajúce priesvitné okno, ktoré zobrazuje graf rýchlosti a aktuálnu rýchlosť. Štatistiky je následne možné ukladať do excelu ako aj do html. Pri nulovom prenose dát sa môže plávajúce okno aj automaticky skryť, prípadne môžete štatistiky zmazať po určitom dátume. Program ponúka množstvo presných informácií, avšak obsahuje málo nástrojov. Ovládanie je teda jednoduché a vzhľad aplikácie pomerne moderný a dobre spracovaný.

Záver: Aplikácia NetTrafficStat postačí každému bežnému používateľovi, ktorý nepotrebuje množstvo nástrojov a postačia mu podrobné, presné a dobre spracované informácie o internetovom pripojení.

Veľkosť na disku: 6.45 MB l Hodnotenie: 9 / 10 l Domovská stránka

 

 

SpeedConnect Connection Tester

Pokiaľ máte záujem o kvalitné a presné odmeranie rýchlosti vašeho pripojenia k internetu, tak tento program vám naozaj pomôže. Rýchlosť si môžete otestovať zadaním URL adresy na ľubovolný súbor, ktorý je možné si stiahnuť z internetu. Aplikácia po zadaní adresy a spustení merania začne daný súbor sťahovať. Počas sťahovania zaznamenáva informácie o rýchlosti a čase sťahovania, ktoré po dokončení aj vyhodnotí. Nechýbajú ani informácie o odozve. Štatistika po odmeraní rýchlosti je zobrazená v grafickom a štatistickom vyhodnotení. Aplikácia teda ponúka podrobné a aj veľmi presné informácie o rýchlosti pripojenia. Grafické spracovanie je skutočne výborné, ovládanie je jednoduché.

Záver: Program SpeedConnect Connection Tester vám zistí skutočnú rýchlosť vášho pripojenia. Nechýbajú ani informácie o odozve, veľkosti súboru, v záverečnom vyhodnotení grafické spracovanie ako aj kvalita pripojenia a dosiahnuté skóre.

Veľkosť na disku: 23.43 MB l Hodnotenie: 10 / 10 l Domovská stránka

 

 

Wireless Meter

Spoločnosť Yahoo! ponúka naozaj množstvo widgetov, teda miniaplikácií. Jednou z nich je aj jednoduchá aplikácia Wireless Meter. Určená je pre majiteľov notebookov a netbookov, ktoré majú zabudované WiFi a prostredníctvom neho sa na internet aj pripájajú. Táto aplikácia vám zmeria kvalitu WiFi signálu a zobrazí aj jej názov. Vhodná je najmä na zisťovanie kvality signálu pre optimálne umiestnenie WiFi routera.

Záver: Wireles Meter vám poslúži iba na zistenie názvu WiFi siete, pomocou ktorej sa pripájate na internet a poslúži aj na odmeranie kvality signálu.

Veľkosť na disku: 7 kB l Hodnotenie: 2 / 10 l Domovská stránka

 

 

Advanced IP scanner

Program Advanced IP scanner slúži na rýchle prehľadanie siete a zistenie základných informácií o pripojených počítačoch. Pomocou tohto programu môžete taktiež získať prístup k niektorým funkciám nájdeného počítača v sieti. Dostupný je nástroj na vypnutie, prebudenie z úsporného režimu a iné. Nechýba ani možnosť spolupracovania s inými aplikáciami na vzdialenú správu počítačov a systémov. Program je celkovo dobre spracovaný, nechýba množstvo nástrojov, intuitívne ovládanie ako aj prepracované užívateľské prostredie.

Záver: Ak potrebujete získať informácie o počítačoch v sieti, prípadne zistiť si ich IP adresu, poslúži vám program Advanced IP scanner. Skenovanie siete naozaj prebieha rýchlo a informácie o počítačoch postačia.

Veľkosť na disku: 0.50 MB l Hodnotenie: 6 / 10 l Domovská stránka

 


Ashampoo ClipFinder

Ashampoo ClipFinder je profesionálny nástroj na hľadanie videí ako aj ich sťahovanie. Stačí, ak si program stiahnete, nainštalujete, zaregistrujete sa na domovskej stránke programu, kde si môžete nechať vygenerovať registračný kód na plnohodnotné používanie aplikácie. Po zadaní kódu už môžete normálne aplikáciu používať a vyhľadávať pomocou nej videá zo stránok ako YouTube.com, Video.Google.com, Video.Yahoo.com, MySpace.com a iných portálov, určených na zdieľanie videí. Nájdené videá je možné si prehrávať, uložiť do počítača alebo pridať medzi obľúbené. Taktiež je pri každom zobrazenom videu možnosť náhľadu. Aplikácia obsahuje množstvo nástrojov, podporuje veľa videoportálov ako aj možnosť stiahnuť si video do rôznych formátov.

Záver: Aplikácia ClipFinder od spoločnosti Ashampoo ponúka naozaj pestrý výber z podporovaných videoportálov. Videá si môžete stiahnuť, pridať medzi obľúbené a nechýbajú ani informácie o dĺžke videa, názvu a počte zobrazení.

Veľkosť na disku: 9.50 MB l Hodnotenie: 10 / 10 l Domovská stránka

 

RapGet

Na internete existuje množstvo služieb, ktoré umožňujú zdieľanie súborov. Ak si chcete nejaký súbor stiahnuť, môžete tak urobiť postupne cez klasického download manažéra. Niektoré služby na zdieľanie súborov majú určité čakacie doby na stiahnutie, s ktorými si klasický download manažér neporadí. Preto vznikli aj programy, ktoré sú špeciálne zamerané na sťahovanie z takýchto služieb. Jedným z nich je aj aplikácia RapGet. Táto aplikácia podporuje množstvo stránok na zdieľanie súborov a umožňuje sťahovanie viacerých súborov súčasne. Aplikácia má jednoduché ovládanie a podporuje veľké množstvo jazykov, medzi ktoré patrí aj slovenčina. Aplikáciu je možné si stiahnuť a používať bez inštalácie. Podporované servery: rapidshare.com, rapidshare.de, rapidshare.ru, megaupload.com, sendscape.com a množstvo ďalších.

Záver: RapGet podporuje veľké množstvo serverov na zdieľanie súborov a taktiež ponúka kvalitné nástroje na sťahovanie. Výhodou tohto programu je aj podpora viacerých jazykových mutácií, vrátane slovenčiny.

Veľkosť na disku: 268 kB l Hodnotenie: 6 / 10 l Domovská stránka

 

Free Download Manager

FDM alebo Free Download Manager vám zvýši rýchlosť sťahovania až o 600 percent. Tak takto propagujú vývojári tohto programu svoj produkt. Realita je však iná a rýchlosť sťahovania sa rovná reálnej rýchlosti internetu. Mierne zrýchlenie tu naozaj nastáva, avšak to iba z dôvodu rozdelenia súboru na viacero častí, ktoré sa súčasne sťahujú. Program okrem iného obsahuje aj nástroj na sťahovanie torrentov, možnosť implementácie do internetového prehliadača a rýchle sťahovanie cez HTTP, HTTPS a FTP. Program môže pracovať ako prehliadač, akcelerátor, manažér a plánovač. Umožňuje aj sťahovanie pozastaviť a neskôr pokračovať tam, kde sťahovanie skončilo. Bonusom je aj sťahovanie videí z YouTube a Google Video, ktoré si môžete uložiť do formátu flv. Program tiež obsahuje množstvo nástrojov, jednoduché a prepracované užívateľské prostredie, podporu viacerých jazykov vrátane slovenčiny ako aj dobrý vzhľad. Ak je aplikácia spustená a prebieha sťahovanie, zobrazí sa malé priesvitné okno s informáciami o sťahovaní.

Záver: Free Download Manager je výborný program na sťahovanie súborov, ktorý vám síce nezvýši rýchlosť sťahovania o 600 percent, ale isté zrýchlenie však nastáva. Okrem toho obsahuje aj nástroje na sťahovanie videí a torrentov.

Veľkosť na disku: 18.50 MB l Hodnotenie: 10 / 10 l Domovská stránka

 

 

Predchádzajúce časti

 

Poradie časti Venovaná voľne dostupnému softvéru Dátum
publikovania
1.časť Linux a jeho distribúcie 6. 1. 2009
2.časť OpenOffice.org a AbiWord 14. 1. 2009
3.časť Programy na napaľovanie CD, DVD a Blu-ray médií 21. 1. 2009
4.časť FTP klienti 28. 1. 2009
5.časť Aplikácie zabezpečujúce bezpečnosť počítača 3. 2. 2009
6.časť Grafické programy 10. 2. 2009
7.časť   Grafické programy ll. 16.2.2009  
8.časť  Programy na uľahčenie práce s internetom 23.2.2009

 

Nasledujúca časť

O  zameraní nasledujúcej časti máte možnosť rozhodnúť aj vy, naši čitatelia. Stačí, ak sa zapojíte do ankety alebo sa vyjadríte v komentároch pod článkom. Na výber máte z nasledujúcich tém: Obnova zmazaných dát, Monitorovanie hardvéru počítača, Programy na kompresiu dát a Aplikácie na automatizáciu počítača.

 

Zdroje: Google, domovské stránky aplikácií a Softpedia

Neprehliadnite: