V Nórsku vyhlásili boj proti zdieľaniu za zbytočný

Marek Molnár  /  27. 02. 2009, 10:17

Bard Vegar Solhjell, minister vzdelávania v Nórsku, označil za zbytočný tlak medzinárodnej organizácie vydavateľov IFPI na providerov, ktorá chce celosvetovo zamedziť prístup na Pirate Bay. Rovnako zmýšľa aj najväčší provider internetu v Nórsku.

V čase keď sa IFPI snaží na medzinárodnej úrovni o to, aby provideri cenzurovali svoje služby blokovaním Pirate Bay, sa vyjadril Minister školstva v Nórsku na svojom blogu, že tento smer vývoja by bol nesprávnym krokom.

Ako sme Vás nedávno informovali momentálne prebieha médiami sledovaný proces, voči najväčšiemu torrentovému serveru Pirate Bay. Mnohí ďalší poskytovatelia torrentových služieb čakajú na konečný verdikt, ktorý zrejme ukáže smer v blízkej budúcnosti. O postoji Ministra informovala Ars Technica. Vyjadril sa v zmysle, že trend zdieľania neznamená koniec muziky.

Solhjell si myslí, že zdieľanie je skvelá vec na objavovanie novej muziky a boj proti tomu odvádza pozornosť a prostriedky od dôležitejších vecí, ako je napríklad spravodlivé ohodnotenie samotných tvorcov muziky, a preto tento boj nemá budúcnosť.

Prirovnal to k vývoju iných médií. Pri vzniku každej novej platformy boli obavy, že bude výrazne poškodená  tá predchádzajúca. História však ukázala, že tieto obavy neboli na mieste. Tak ako televízia nezničila rádio, a internetizácia nemala výrazný vplyv na knižný trh, nebude ani zdieľanie pre hudobný priemysel likvidačný. Podľa neho by bolo skôr rozumné vytvoriť nejakú rozumnú alternatívu k nelegálnemu zdieľaniu.


Politik  navrhuje alternatívu volného streamovania, kde by bol zisk zabezpečený reklamou. Vyhlásil, že by sa ušetrilo aj na nákladoch na výrobu nosičov, balení a udržiavaní klasických kamenných obchodov v chode. Toto je podľa Solhjella smer do ktorého by mali investovať, miesto drahých súdnych sporov.

Paralelne vedľa súdneho sporu s Pirate Bay sa IFPI pokúša presvedčiť providerov po celom svete, aby zamedzili prístup k tomuto portálu. Podľa najväčšieho Nórskeho providera Telenor asi neuspejú. Telenor otvorene vyhlásil, že úlohou providera je poskytovanie spojenia na internet a nie monitorovanie a cenzúra užívateľov. V prípade, že by k tomu pristúpili, "išli by nebezpečnou cestou". Podľa Telenoru je len jedna cesta k zamedzeniu ilegálneho sťahovania a tou je rozšírenie legálne dostupného obsahu na internete.

Reakcia providera je logická. Okrem toho, že  prípadná cenzúra by stála nemalé nároky na zmenu hardvéru a softvéru, čiže ďalšie náklady, neexistuje ani autorita, ktorá by určovala normy takejto cenzúry. Nehovoriac o tom, že aj užívatelia by si rozmysleli, či užívať služby providera, ktorý cenzuruje jeho prístup do siete alebo by si našli inú alternatívu.


Je jasné že v stave, keď má provider na svojej strane aj časť politikov, je v Nórsku úspech tlaku IFPI minimálny. Na druhej strane treba povedať, že IFPI má v tomto smere aj úspechy. Podarilo sa napríklad presadiť zamedzenie prístupu na Pirate Bay u najväčšieho Írskeho providera.

Je však otázne, či sa týmto krokom znížil počet ilegálne sťahovaného obsahu. Skôr nie. Na druhej strane to asi ani nebolo cieľom. Vyzerá to tak, že táto krížová výprava proti Pirate Bay má v prípade úspechu odradiť ostatných poskytovateľov torrentových služieb. Uvidíme ako celá kauza skončí. V každom prípade to predznamená ďalší vývoj zdieľania na internete.
 

d3agl3

Neprehliadnite: