Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 8. časť

Martin Tomšík  /  23. 02. 2009, 00:00

Náš seriál o voľne dostupnom softvéri pokračuje už ôsmou časťou. Zameraná bude hlavne na bezplatné aplikácie, ktoré nám uľahčia prácu s internetom. Pre veľké množstvo programov bude aj táto téma rozdelená do dvoch častí seriálu.

Predchádzajúcich sedem častí seriálu o voľne dostupnom softvéri bolo zameraných na množstvo druhov aplikácií. Prečítať ste si mohli niečo o operačnom systéme Linux, programoch na prácu s textom a na napoľovanie rôznych médií. Ďalej sme publikovali články o bezplatných FTP klientoch, aplikáciach zabezpečujúcich bezpečnosť počítača a taktiež aj o programoch určených na prácu s grafikou, ktoré však boli rozdelené do šiestej a siedmej časti seriálu. 

Doteraz sme vám však nepredstavili bezplatné programy, ktoré užívateľom uľahčia prácu s internetom. Predstavíme si teda aplikácie na meranie rýchlosti pripojenia, skenovanie WiFi sietí, sťahovanie súborov z internetu a videí z YouTube, chýbať nebude ani program na počúvanie rádií a na ovládanie počítača cez internet. Pre veľký počet týchto aplikácií bude téma rozdelená do niekoľkých častí seriálu.

 

Bandwidth Graph

Na internete existuje mnoho stránok, ktoré vám umožnia zistiť si rýchlosť svojho pripojenia. Tieto stránky vám však ponúkajú otestovanie rýchlosti iba v danom čase a nie neustále. Bandwidth Graph vám však neustále zobrazuje vašu aktuálnu rýchlosť sťahovania (download) a odosielania (upload), nechýba ani podrobný graf o vývoji rýchlosti ako aj denné záznamy o veľkosti prenesených dát.

Bandwidth Graph je vlastne widget od spoločnosti Yahoo!. Po inštalácií sa nachádza na vašej pracovnej ploche, kde vo forme malého okna zobrazuje informácie o internetovom pripojení. Podľa nášho testu sa však vyskytli menšie odchýlky od skutočnej rýchlosti.

Záver: Bandwidth Graph je naozaj dobrý program na meranie rýchlosti pripojenia ako aj na získanie informácií o počte prenesených dát. Tento program naozaj postačí každému bežnému užívateľovi, ktorý chce mať pod dohľadom rýchlosť pripojenia ako aj počet prenesených dát. 

Veľkosť na disku: 28.06 MB l Hodnotenie: 8 / 10 l Domovská stránka

 

Network stumbler

Takmer každý notebook a netbook má zabudovanú bezdrôtovú technológiu prenosu dát - WiFi. Vo väčších mestách, rôznych budovách, školách, úradoch ako aj v niektorých domácnostiach sú vytvorené WiFi siete. Operačné systémy majú možnosť zistiť nejaké informácie o dostupných WiFi sieťach, avšak neponúkajú podrobné informácie.

Pomocou aplikácie Network stumbler môžete vyhľadávať dostupné WiFi siete, prípadne si o nich zistiť nejaké bližšie informácie. Po nájdení dostupných sietí sa o každej z nich môžeme pomocou tejto aplikácie dozvedieť, akú má vysielač MAC adresu, SSID (názov), na akom kanáli vysiela, prenosovú rýchlosť, typ vysielača a spôsob kódovania. Nechýbajú ani rôzne IP adresy zariadení, kvalita signálu, počet chýb a rôzne iné informácie o sieti.

Záver: Aplikácia má pomerne zastaraný vzhľad, avšak množstvo nástrojov a dobré užívateľské prostredie. Ponúka kompletné informácie o aktuálne dostupných WiFi sieťach a určená je pre začiatočníkov ako aj pokročilých užívateľov.

Veľkosť na disku: 0.86 MB l Hodnotenie: 9 / 10 l Domovská stránka

 

 

FlashGet

Každý bežný internetový prehliadač obsahuje vlastného download manažéra, teda aplikáciu na sťahovanie súborov. Tento manažér však obsahuje iba základné funkcie a zväčša nemá ani podporu pre vlastného torrentového klienta. 

Aplikácia FlashGet je však iná. Ponúka viacero nástrojov, taktiež aj zvyšuje rýchlosť sťahovania súborov tým, že si daný súbor rozdelí na niekoľko malých častí, ktoré sú následne sťahované súčasne. Taktiež ponúka možnosť sťahovania cez P2P siete , teda pomocou vlastného torrentového klienta. Aplikácia sa taktiež dokáže implementovať do internetového prehliadača ako predvolený download manažér. Taktiež obsahuje možnosť vopred si naplánovať sťahovanie, prípadne si nastaviť automatické vypnutie počítača po dokončení sťahovania. Aplikácia taktiež zobrazuje informácie o sťahovanom súbore, jeho veľkosť, počet percent stiahnutia súboru, rýchlosť sťahovania ako aj uplynulý a ostávajúci čas sťahovania.

Program má taktiež dobre spracované užívateľské prostredie, obsahuje množstvo nástrojov ako aj pekný vzhľad. Ďalej podporuje proxy, Drag and Drop a kompatibilný je aj s operačným systémom Windows Vista.

 

Záver: FlashGet je naozaj výborná aplikácia na sťahovanie súborov z internetu. Ponúka množstvo nástrojov, pekný vzhľad ako aj výborné ovládanie.

Veľkosť na disku: 11.68 MB l Hodnotenie: 10 / 10 l Domovská stránka

 

 

Save2pc Light

Páčilo sa vám nejaké video na vašom obľúbenom videoportáli a vy si ho chcete stiahnuť do svojho počítača? V tomto prípade vám pomôže jednoduchá aplikácia Save2pc Light. Pomocou nej môžete sťahovať videá z portálu YouTube.com a ukladať si ich do formátu FLV, AVI a MPEG. Aplikácia taktiež umožňuje využiť http proxy. Aplikácia má taktiež svoju portable (prenosnú) verziu.

Záver: Aplikácia Save2pc Light je naozaj užitočná a má jednoduché a intuitívne ovládanie. Chýba však možnosť sťahovania videí z iných stránok ako iba z YouTube a možnosť stiahnuť si videá do viacerých formátov.

Veľkosť na disku: 3.98 MB l Hodnotenie: 4 / 10 l Domovská stránka

 

 

Screamer Radio

Ste na dovolenke, návšteve, v práci alebo niekde inde, pritom nemáte pri sebe rádio a chcete počúvať svoje obľúbené rádiá kedykoľvek? Stačí vám mať dostupné internetové pripojenie a nainštalovaný program Screamer Radio.

Screamer Radio je jednoduchý program s intuitívnym ovládaním. S pomocou tejto aplikácie môžete počúvať hociktoré rádio na svete, ktoré vysiela aj cez internet. Nepotrebujete pritom otvoriť svoj internetový prehliadač a zadať URL adresu rádia. Stačí, ak si v programe Screamer radio zvolíte región, ďalej krajinu a požadované rádio, ktoré chcete počúvať. Taktiež program obsahuje možnosť nahrávania aktuálne počúvaného rádia na disk. Nahrávanie môže byť uložené do formátu MP3 ako aj OGG. Taktiež obsahuje buffer (medzipamäť), ktorá zabezpečí plynulé prehrávanie. Podporované sú aj automatické aktualizácie, množstvo zvukových kariet a program má aj svoju portable verziu.

Záver: Screamer Radio je jednoducho úžasný program, ktorý ocení každý užívateľ. Obsahuje veľký počet slovenských, českých ako aj rôznych zahraničných staníc, má taktiež jednoduché ovládanie ako aj možnosť nahrávania.

Veľkosť na disku: 2.94 MB l Hodnotenie: 9 / 10 l Domovská stránka

 

 

TeamViewer

Tento program vám umožní vzdialene spravovať iný počítač cez internet alebo miestnu sieť. Nepotrebujete byť aktuálne pri danom počítači, stačí, ak majú obe strany spustenú aplikáciu TeamViewer. Pomocou tejto aplikácie môžete vzdialene ovládať systém, prípadne prenášať súbory. Aplikáciu si môžete nainštalovať, ale nie je to nutnosť. Taktiež ako väčšina známych programov, má aj TeamViewer svoju portable verziu. Uplatnenie si nájde pri vzdialenej správe systémov ako aj pri pomoci menej skúseným užívateľom.

Pri spustení programu sa objaví unikátne ID číslo a heslo, ktoré je potrebné zadať na vzdialené ovládanie. Po ukončení aplikácie ID ako aj heslo stráca platnosť a nie je ho možné následne použiť.


Záver: TeamViewer si nájde uplatnenie najmä pri správe systémov na diaľku cez internet alebo sieť, prípadne je užitočný pri pomoci menej skúseným užívateľom. Program má jednoduché ako aj intuitívne ovládanie, dobré užívateľské prostredie a taktiež aj dobrý vzhľad.

Veľkosť na disku: 4.72 MB l Hodnotenie: 10 / 10 l Domovská stránka

 

Záver

Každý zo spomínaných programov si nájde svoje uplatnenie u každého užívateľa. Uľahčiť vám môžu sťahovanie súborov, videí, vzdialenú správu systémov a podobne.

 

Pripravujeme

Nasledujúca časť bude pokračovať v aktuálnej téme. Predstavíme vám teda niekoľko bezplatných programov, ktoré vám uľahčia prácu s internetom. Samozrejme, nebudú chýbať ani informácie o veľkosti daného súboru na disku, naše hodnotenie a taktiež aj odkazy na domovské stránky programov.

 

Zdroje: Google, domovské stránky aplikácií, Wikipedia a Softpediaň

Neprehliadnite: