Ericsson a Zain zabezpečujú veternú a slnečnú energiu pre projekt Miléniová dedina

Tlačový servis  /  19. 02. 2009, 00:00

Ako súčasť projektu Miléniová dedina (Millenium Village), vybudovali Ericsson (NASDAQ:ERIC) a panafrický mobilný operátor Zain základňovú stanicu s ekologickým napájaním v odľahlej obci v severovýchodnej Keni. Spoľahlivá a cenovo dostupná mobilná komunikácia, akú táto stanica poskytuje, zabezpečuje obyvateľom obce Dertu telefonovanie, prístup k zdravotníckym službám a vzdelávaniu a zlepšuje ekonomické vyhliadky do budúcnosti.

Využitím kombinácie veternej a solárnej energie rieši dve prekážky budovania telekomunikačnej infraštruktúry v odľahlých oblastiach: prevádzkové náklady a spoľahlivosť zdroja energie.

 

Jan Embro, prezident spoločnosti Ericsson pre subsaharskú Afriku, k tomu hovorí: "Ideálne klimatické podmienky znamenajú 80 percentné zníženie energetických prevádzkových nákladov v porovnaní s dieselovými generátormi. Ekologické stanice, ako je táto, so sebou nesú veľký potenciál v podobe vyriešenia problému s rozvodnou elektrickou sieťou celej Afriky. Takto sa mobilná komunikácia dostane k tým najchudobnejším obyvateľom, zlepší ich životy a pomôže prelomiť bludný kruh chudoby."

 

Chris Gabriel, CEO spoločnosti Zain Africa, dodáva: "Vďaka dostupnej mobilnej hlasovej a dátovej komunikácie má kočovné pastierske spoločenstvo dediny Dertu s počtom vyše 5 000 obyvateľov príležitosť budovať na ekonomických a sociálnych prínosoch, ktoré priniesla táto dočasná sieť, ktorú v minulom roku nainštalovali spoločnosti Ericsson a Zain, v partnerstve s organizáciou Earth Institute."

 

Od tohto momentu mnohí ľudia zo susedných komunít, namiesto 100 km púte po prašnej ceste do väčšieho mesta Garissa, chodia do Dertu, aby mohli telefonovať, získať lepšiu zdravotnícku starostlivosť a využili výhody nových podnikateľských príležitostí – čím sa  obec zmenila na ekonomické centrum regiónu.

 

Ahmed Mohamed, vedecký koordinátor projektu Millenium Village v Dertu, hovorí: "Ľudia z Dertu vravia, že v deň príchodu mobilnej siete sa Dertu znova narodilo - dôvodom tohto znovuzrodenia je rozvoj podnikania. Od objavenia sa mobilnej siete pastieri, ktorých zdrojom obživy sú hospodárske zvieratá, jednoducho zatelefonujú do susedného mesta ohľadne cien dobytka a v momente zistenia cien môžu zvieratá dopraviť na trh; ak sú ceny príliš nízke, zvieratá naďalej ostávajú na pastve. Je to jednoducho úžasné. Väčšiu podporu spoločenstvo ani nemôže dostať."

 

Pastieri taktiež využívajú svoje mobilné telefóny na šírenie informácií o tom, kde je možné nájsť kvalitné pastviny a vodu, ktoré sa často v extrémne suchom regióne ťažko hľadajú. Telefóny sú taktiež využívané na vyhľadávanie detských pastierov, ktorí sa stratili pri putovaní na veľké vzdialenosti za potravou.

 

Sociálny dopad je taktiež významný, rodiny sa môžu stretávať s príbuznými so vzdialeným bydliskom, získavajú životne dôležité lokálne kontakty pre lepšiu zdravotnícku starostlivosť a dištančné vzdelávanie, ako aj rýchlu komunikáciu s vládnymi agentúrami pre zabezpečenie včasnej pomoci v núdzových situáciách, ako je napríklad poškodenie vrtu v dedine, ktorý je jediným zdrojom vody.

 

Skutočnosť, že sa podľa záznamov pretelefonuje viac ako 3 000 minút denne, taktiež vytvára trh pre také položky ako sú SIM karty, second hand telefóny, stieracie karty, nabíjačky a príslušenstvo, zatiaľ čo lokálni podnikatelia dokážu znížiť náklady na dopravu prostredníctvom objednávok a faktúr cez mobilné telefóny.

 

V súčasnosti existujú vo svete viac ako 4 miliardy mobilných účastníkov. Skúsenosti z Dertu ukazujú, že pripojenie ďalšej miliardy ľudí, dokonca i v najodľahlejších častiach sveta, možno dosiahnuť prostredníctvom pozitívneho obchodného modelu, pri súčasnom zabezpečení cenovej dostupnosti služieb pre osoby na spodnej časti ekonomickej pyramídy. Kľúčom pretrvávajúceho úspechu bude kombinácia inovatívnych riešení, vrátane tzv. "zelenej" technológie, partnerstva medzi verejným a súkromným sektorom a nových obchodných modelov.

 

Projekt Dertu taktiež ilustruje významný prínos komunikácie, ktorá umožňuje dosiahnuť ciele tohto projektu Millenium Village - obmedzenie chudoby a zlepšenie prístupu k zdravotníctvu a vzdelávaniu. Projekt Millenium Village, ktorý zahŕňa obce v 10 krajinách subsaharskej Afriky, prináša mobilnú komunikáciu a internet viac ako pol miliónu obyvateľom.

 

Príspevok spoločností Ericsson a Zain k projektu Millenium Village bol uznaný nomináciou na ocenenie Global Mobile Awards 2009 organizácie GSM Association, v kategórii Najlepšie využitie mobilných technológií na sociálny a ekonomický rozvoj. Energeticky úsporné hybridné dieselovo-batériové riešenie napájania od Ericssonu bolo taktiež v užšom zozname kandidátov na ocenenie v kategórii Najvýznamnejší pokrok v oblasti sieťovej technológie.

 

Navštívte halu 8 na Svetovom mobilnom kongrese v Barcelone, ak sa chcete viac dozvedieť o úlohe Ericssonu v projekte Millenium Village, jej riešeniach trvale udržateľných zdrojov energie a ako môžu telekomunikácie prispieť k sociálnemu a ekonomickému rozvoju, ako aj vytvoreniu ekonomiky s nízkymi emisiami oxidu uhličitého.

Neprehliadnite: