Inštalácia Linuxu vo VirtualBoxe

Miroslav Chodil  /  24. 02. 2009, 22:13

Pomerne veľká časť sveta už vie, že existuje nejaký ten operačný systém s názvom Linux, ktorý má byť lepší ako dnešný Windows. Polovica z nich by si ho aj vyskúšala, no komu sa to chce inštalovať? A okrem toho pri inštalácii tu hrozí strata dát. A práve preto, pre tých odvážnejších, vznikol tento článok - Ako nainštalovať Linux vo VirtualBoxe.

VirtualBox je softvér, pomocou ktorého môžete inštalovať operačné systémy na virtuálny disk. Pod pojmom virtuálny disk si môžete predstaviť len určité miesto na skutočnom disku. Nainštalované systémy sú plnohodnotné, a neobsahujú obmedzenia, teda až na to, že nemajú prístup k skutočným diskom. V praxi to znamená, že svojou činnosťou vo VirtualBoxe nemôžete ohroziť skutočný disk, buď odstránením informácií, rozdeľovaním na partície, alebo, pri najhoršom, formátovaním.

Preto je vhodné VirtualBox používať na cvičné inštalácie, simulácie pádov systémov, alebo testovanie operačných systémov pred tým, než sa rozhodnete či ich nainštalujete aj na "skutočný" hardisk. My teraz využijeme tú prvú možnosť, teda ukážku cvičnej inštalácie, Linuxového systému. Inštalovať budeme Linux Ubuntu, kvôli jeho kvalitám, a v neposlednej rade aj jednoduchej inštalácii. Viac o Ubuntu nájdete na Ubuntu.com.

Pre tých, ktorý ešte nikdy nepočuli slovo Linux, pokúsim sa vám ho v skratke opísať: Linux je pokročilý operačný systém s otvoreným zdrojovým kódom (open-source), ktorý sa v mnohom odlišuje od Windowsu, a preto, ak nieste nejaký "konzervatívny človek" a chcete byť inovatívny, doporučujem vám ho vyskúšať. Medzi jeho hlavné výhody patrí bezpečnosť, otvorenosť, prepracovanosť, v podstate aj grafika a grafické efekty, no nedá sa nespomenúť aj to, že je absolútne zadarmo. No, dosť už o Linuxe, prejdem k hlavnej téme, a to inštalácii.

Čo bude potrebné pre inštaláciu?

1. Zopár voľných gigabytov na pevnom disku (podľa výberu), stačiť bude 10-30 GB, podľa toho, koľko dát plánujete používať v nainštalovanom operačnom systéme.

2. Budete potrebovať nejakú inštalačku, z ktorej budete inštalovať. V podobe CD si ju môžete dať poslať poštou, kde vyberte možnosť Desktop Edition a bezplatne sa zaregistrujte. CD s Ubuntu očakávajte do mesiaca (mne už došlo). Ak však nechcete čakať a máte pomerne rýchly internet, môžete si ho stiahnuť z webu Ubuntu. Mimochodom, okrem štandardného Ubuntu si môžete zadarmo objednať aj jeho modifikáciu s prostredím KDE, teda Kubuntu.

3. VirtualBox nájdete na oficiálnom webe, kde vyberiete typ vášho procesoru a môžete sťahovať. Užívatelia Linuxu to majú trochu jednoduchšie, do terminálu napíšu: "sudo apt-get install virtualbox ", nezabudnite však, že musíte byť administrátor.

4. Trochu zručnosti a aspoň nejakú "počítačovú odvahu".
 

Samotná inštalácia

Inštalácia, je asi najdôležitejší krok, preto budú niektoré kroky opísané (aj) obrázkami, aby sa vylúčili zbytočné chyby. Ďalej by som vás ešte pred inštaláciou rád upozornil (ešte raz), že sa vám s vašimi skutočnými dátami určite nič nemôže stať. Preto, ak ste si teraz povedali, že radšej sa budete len pozerať, nebojte sa a kľudne si to skúste, koniec koncom, ja som prešiel na Linux podobným spôsobom a možno sa to stane aj vám.

1. Spustite VirtualBox a v menu zvoľte nový. Vpíšte názov a typ systému. Tento výber neovplyvní jeho funkčnosť.

img1


2. Zvolte veľkosť operačnej pamäte, ktorou chcete, aby vami nainštalovaný systém disponoval. Ideálnych je 500 až 1000MB, ale možné je určiť aj menšiu hodnotu.

Rozlozenie operacnej pamäte


3. Pri diskoch zvoľte nový, tam vyberte dynamicky expandujúci obraz. Dynamicky expandujúci obraz znamená, že keď bude treba, veľkosť prideleného miesta sa samovoľne zväčší. V ďalšom kroku určite názov obrazu, v ktorom bude systém uložený, ako aj veľkosť základnej pamäte systému (bude ju vnímať ako svoj jediný harddisk).

Obraz, v ktorom sa vám bude váš systém ukladať, si potom môžete skopírovať, a upraviť ho do formy inštalačky, z ktorej potom keď ho nainštalujete, tak bude presným obrazom vašeho vtedajšieho systému.
 

Vyber virtualneho disku


4. Kliknite na Ďalej (Next), až kým sa opäť nezobrazí miesto s hlavnou ponukou.

5. Teraz označte váš novo vytvorený systém a kliknite na spustiť. Dajte Ďalej (Next) a v tabuľke s názvom "Typ Média" vyberte "Zariadenie s CD/DVD-ROM". V druhej tabuľke vyberajte podľa okolností, teda ak máte dané CD v mechanike a idete inštalovať z neho, vyberte Mechanika hostiteľa, ale ak máte niekde v počítači stiahnutú inštalačku, vyberte možnosť "súbor s obrazom". Ďalej stlačte Ďalej (Next) a Dokončiť(Finish).

Vyber instalacneho media


6. Po týchto krokoch sa vám spustí vaše nové Ubuntu, na ktorom môžete bez obmedzení pracovať a plne ho otestovať. Toto však nieje nainštalovaná verzia, i keď si ho síce pozeráte na "pevnom disku", ale je to len Live ukážka, teda si ho pozeráte iba zo súboru s obrazom, a nemodifikujete virtuálny harddisk. Inštaláciu teda budeme pokračovať kliknutím na nainštalovať.  Mimochodom môžete si všimnúť jeden zo známych bugov slovenského prekladu, názov okna je "inštlovať", namiesto "Inštalovať".

Desktop Ubuntu


7. Z ponuky vyberte Slovenčina (alebo ten jazyk, v ktorom ho chcete mať), potom svoj región, v ktorom sa práve nachádzate a v rozložení klávesnice vyberte vaše aktuálne používané rozloženie klávesnice.

8. Po spustení sprievodcu na rozdelenie disku vyberte disk, na ktorý chcete inštalovať. Medzi diskami by ste mali vidieť len jeden, ktorý sme vlastne pre systém vyčlenili (ten virtuálny). Vyberte teda ten.

Vyber disku na ktory sa bude instalovat

9. Po vybratí disku sa vám následne zobrazí okno, kde máte zadať nejaké informácie o sebe. Zadané informácie si môžete vymyslieť, no môžu byť aj skutočné. Ako heslo zvoľte také, ktoré nezabudnete (heslo sa bude dať zmeniť). Kliknite na Ďalej (Next) a potom na inštalovať. Systém sa nainštaluje, čo však bude nejakú tú chvíľu trvať.
 

Na záver

Po reštarte systému sa vám spustí už normálne plnohodnotné Ubuntu. V prípade, že by ste chceli mať Ubuntu aj ako plnohodnotný systém (myslím na skutočnom disku) a nechcete si vymazať váš aktuálny, môžete si disk prerozdeliť na dve partície a potom nainštalovať Ubuntu len na jednu z nich (čím si zachováte dáta). Potom by som však rád upozornil, že ak druhý operačný systém, ktorý je už nainštalovaný, je Windows, tak časť s Ubuntu musí byť inak naformátovaná.

Prostredie, ktoré Ubuntu používa sa nazýva Gnome, ak by ste však chceli vyskúšať verziu s KDE, tak sa pozrite po OpenSUSE alebo Kubuntu (a ďalšie). Osobne mám však omnoho radšej GNOME. V prípade, že by ste mali akékoľvek problémy, kľudne mi môžete napísať na miro.chodil@gmail.com.

Neprehliadnite: