Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 7. časť

Martin Tomšík  /  16. 02. 2009, 10:42

Siedma časť seriálu o voľne dostupnom softvéri je vlastne pokračovaním v predstavovaní bezplatných programov a aplikácií, určených na tvorbu albumov, prezentácií, na prácu s obrázkami a na tvorbu grafiky. Predstavíme si aj programy, vďaka ktorým budete môcť vytvárať rôzne 3D modely.

V predchádzajúcej šiestej časti sme vám predstavili niekoľko známych, ale aj tých menej známych programov na tvorbu a prácu s grafikou a obrázkami. Spomenuté boli známe aplikácie ako GIMP, jeho prenosná (portable) verzia, Paint.NET, ArtRage Starter Edition a taktiež aj jeho portable verzia. Nechýbali ani aplikácie ako Helicon Filter Free, Grafitti studio a IcoFX.

Pokračovať však bude siedmou časťou, v ktorej bude predstavených viacero programov na prácu s obrázkami, vytváranie obrázkových prezentácií (SlideShow) a na 3D modeling.

 

RealWorld Paint.COM

Paint.COM je naozaj výborný program na upravovanie obrázkov a kreslenie. Umožňuje vytvoriť (nakresliť) si vlastný obrázok, upraviť rôzne iné obrázky, pomocou skenera naskenovať obrázok a následne ho upravovať, nechýba ani funkcia zachytenia aktuálnej pracovnej plochy s následným upravovaním.

Aplikácia je pomerne dobre spracovaná, nechýba ani zobrazovanie nápovedy pri presunutí kurzora myši na ovládací prvok a podporuje aj množstvo nástrojov. Vzhľad aplikácie je pomerne dobrý a užívateľské prostredie celkovo prepracované. Nechýba množstvo efektov, ktoré si užívateľ môže vložiť do obrázka, aplikácia taktiež podporuje množstvo filtrov určených pre Adobe Photoshop. Obsahuje aj rozsiahly skriptovací podsystém a umožňuje využívanie vlastných plug-inov. Aplikácia taktiež disponuje aj rozsiahlou históriou, ktorá môže pri chybe pomôcť. Výborne spracovaná je aj lupa.

Záver: Aplikácia je pomerne jednoduchá, avšak obsahuje množstvo nástrojov a je výborne spracovaná. S určitosťou ju môžeme označiť ako vhodnú náhradu za rôzne platené programy.

Veľkosť na disku: 16.75 MB l Hodnotenie: 7 / 10 l Domovská stránka

 

ALNO AG Kitchen Planner

Tento grafický program vám celkom dobre poslúži na vytvorenie návrhu pre vašu novú kuchyňu. Podľa svojich vlastných predstáv si tak môžete naplánovať každý detail. Najprv sa vás táto aplikácia spýta na presné rozmery kuchyne, po ich zadaní máte možnosť rozmiestniť si jednotlivé prvky podľa vlastnej fantázie. 

Aplikácia taktiež umožňuje nastaviť si napríklad farbu stien, druh podlahy, vybrať si dvere ako aj samotné okná. Samozrejme, program taktiež ponúka omnoho viac nástrojov. Výbornou pomôckou je aj 3D zobrazenie hotového návrhu, po ktorom sa môžete následne aj virtuálne prechádzať. Podľa takéhoto návrhu si môžete aj neskôr nechať zrealizovať svoj projekt v skutočnosti.

Program je skôr odporúčaný pre pokročilých používateľov, celkovo je však dobre spracovaný. Ovládanie nie je až tak veľmi náročné. Program ponúka rozsiahlu databázu doplnkov, ktoré je možné v samotnom projekte použiť. Hotový návrh je možné si následne vytlačiť ako aj uložiť. Samotnému programu ako aj jeho predstaveniu sme sa už dávnejšie venovali v krátkom článku.

Záver: Ak si chcete naplánovať vzhľad svojej novej kuchyne a nechcete použiť drahý platený program, tak ALNO AG Kitchen Planner je tým pravým.

Veľkosť na disku: 58.52 MB l Hodnotenie: 6 / 10 l Domovská stránka

 

Envisioneer Express

Napadla vás už niekedy myšlienka, že by ste si vytvorili váš dom vo virtuálnom 3D svete? Alebo si chcete vytvoriť model svojho nového domu? Tak Envisioneer Express je tým pravým práve pre vás. Aplikácia umožňuje vytvoriť si interiér domu ako aj jeho celkový vonkajší vzhľad veľmi jednoducho. Pomocou jednoduchého ovládania programu si môžete vytvoriť rôzne priestorové modely, pôdorysy ako aj celkové koncepty vnútra domu.

S pomocou rôznych nástrojov a vopred pripravených doplnkov si môžete vytvoriť svoj vysnívaný dom. Ak sa vám však preddefinovaný nábytok a doplnky nepáčia, jednoducho si môžete vytvoriť vlastné. Program taktiež obsahuje už aj vopred pripravené modely domov, ktoré si môžete upraviť podľa svojho vkusu. Celkový popis funkcií ako aj krátky návod ako si vytvoriť vlastný návrh domu nájdete v našom rozsiahlom článku.

Záver: Tento program vám poslúži ak idete prerábať svoj dom alebo si chcete jednoducho navrhnúť svoj vysnívaný dom. Aplikácia je určená skôr pre pokročilých užívateľov.

Veľkosť na disku: 79.81 MB l Hodnotenie: 8 / 10 l Domovská stránka

 

Blender

Program Blender je určený naozaj iba pre profesionálov. Slúži na kvalitné 3D modelovanie a určený je pre viacero platforiem. Taktiež mu nechýba dobrá výbava nástrojov, ktoré používajú aj drahé platené programy. Aplikácia ma prepracované užívateľské prostredie ako aj dobrý vzhľad a ovládanie.

Aplikácia Blender umožňuje vytvárať kvalitné 3D obrázky pomocou veľké množstva profesionálnych nástrojov. A keďže je voľne šíriteľná, umožňuje každému užívateľovi vyskúšať si prácu s tretím priestorom (3D). Aplikácia Blender je súčasťou projektu GNU a dostupná je pod licenciou GPL ako voľne šíriteľný program.

Záver: Ak si chcete vyskúšať prácu s tretím priestorom a vytvoriť si 3D model bezplatným programom, tak vám odporúčame Blender. Podporuje množstvo nástrojov a má kvalitné užívateľské prostredie.

Veľkosť na disku: 27.19 MB l Hodnotenie: 8 / 10 l Domovská stránka

 

JAlbum

Tento program vám umožní vytvoriť si vlastný album obrázkov na internete. Ovládanie programu je naozaj jednoduché, zvládne ho takmer každý a aplikácia je kompletne lokalizovaná do slovenčiny. Na vytvorenie albumu je potrebné sa jednoducho zaregistrovať na domovskej stránke, kde je potrebné vyplniť veľmi málo údajov. Po potvrdení registrácie e-mailom sa môžete prihlásiť na svoj účet. Zaregistrovaním sa automaticky spustí sťahovanie aplikácie, pomocou ktorej si môžete jednoducho vytvoriť album obrázkov a nahrať ho na server. Po nahraní budú vaše obrázky dostupné na doméne v tvare: vaše_prihlasovacie_meno.jalbum.net.

Aplikácia ponúka množstvo nástrojov na vytvorenie vašej galérie ako aj jej publikácie na internetovej stránke. Po vybraní a upravení vašich obrázkov, ktoré chcete publikovať jednoducho stlačíte Publikovať a aplikácia vám vypočíta veľkosť súborov ako aj voľného miesta a následne začne nahrávať súbory na server. Program na vytváranie albumov ako aj publikovanie na webovej stránke je bezplatný, avšak k dispozícií máte iba 30 MB úložného priestoru na webovú prezentáciu. Samozrejme, vývojári ponúkajú navýšenie úložného priestoru za poplatok. Po nahraní obrázkov na server sa vám vytvorí album, ktorý si môže prehliadať hocikto, komu dáte URL odkaz (naša ukážka).

Záver: JAlbum je veľmi dobrá služba, pokiaľ vám stačí 30 MB úložného priestoru. Aplikácia je pomerne vydarená, lokalizovaná do slovenčiny a ponúka množstvo nástrojov a kvalitné užívateľské prostredie.

Veľkosť na disku: 61.37 MB l Hodnotenie: 9 / 10 l Domovská stránka

 

Extra Photo to Video Converter Free

Tento bezplatný program vám umožňuje vytvoriť si vlastnú prezentáciu obrázkov (SlideShow). Vytvoriť si ju je naozaj jednoduché, potrebujete len obrázky alebo fotografie a hudbu, ktorá bude prezentáciu sprevádzať. K dispozícií máte množstvo prechodných efektov ako aj možnosť uložiť si prezentáciu do bežných formátov ako AVI, DivX, Xvid, MPEG, WMV a RealMedia.

Aplikácia taktiež podporuje rôzne formáty obrázkov ako BMP, GIF, JPEG, PNG, RAS, TGA a iné.  Na výber máte tiež z viac ako 40 prechodných efektov, k prezentácií si môžete pridávať hudbu vo viacerých formátoch. Aplikácia má taktiež dobré ovládanie, prepracované užívateľské prostredie ako aj množstvo nástrojov a rozsiahlu podporu pre rôzne formáty.

Záver: Aplikácia Extra Photo to Video Converter Free vám poslúži na rýchle vytvorenie prezentácie vašich obrázkov a fotografií.

Veľkosť na disku: 3.62 MB l Hodnotenie: 5 / 10 l Domovská stránka

 

Celkové hodnotenie

V dvoch častiach nášho seriálu o voľne dostupnom softvéri sme si predstavili celkovo dvanásť bezplatných programov. Každý zo spomínaných programov má svoje výhody aj nedostatky. Niektorými by sme pokojne mohli nahradiť platený softvér. Každá zo spomínaných aplikácií však stojí za vyskúšanie.

 

Záver

Používaním týchto programov ako aj ich stiahnutím neporušujete žiadnu licenciu. Stiahnuť si ich môžete na každý počítač, ktorý spĺňa požadované podmienky na beh aplikácie. Niektoré aplikácie majú však obmedzenú licenciu iba na používanie v domácnosti, preto je si potrebné dostatočne prečítať licenciu. Všetky programy si nájdu uplatnenie v domácnosti ako aj vo firmách, školách a iných inštitúciach.  

 

Pripravujeme

Nasledujúca časť nášho seriálu o voľne dostupnom softvéri ako náhrade za platené programy, bude venovaná práci s internetom, meraniu rýchlosti pripojenia, komunikácií prostredníctvom internetu a ďalším aplikáciam.

 

Predchádzajúce časti:

Poradie časti Venovaná voľne dostupnému softvéru Dátum publikovania
1.časť Linux a jeho distribúcie 6. 1. 2009
2.časť OpenOffice.org a AbiWord 14. 1. 2009
3.časť Programy na napaľovanie CD, DVD a Blue-ray médií 21. 1. 2009
4.časť FTP klienti 28. 1. 2009
5.časť Aplikácie zabezpečujúce bezpečnosť počítača 3. 2. 2009
6.časť Grafické programy 10. 2. 2009


 

Zdroje: Google , domovské stránky produktov a Softpedia.com

Neprehliadnite: