Sviatok zamilovaných: Veľa lásky želá e-mailový trójsky kôň Waledac

Tlačový servis  /  11. 02. 2009, 00:00

Aj do počítačov slovenských používateľov sa v posledných dňoch dostávajú infikované e-maily k sviatku zamilovaných. Sviatok sv. Valentína sa tak ako iné sviatky – Vianoce či Halloween – stáva dobrou príležitosťou tvorcov infiltrácií využiť istú nepozornosť používateľov internetu a do prílohy e-mailu vložiť počítačovú hrozbu.

Tohtoročný valentínsky pozdrav obsahuje prílohu so spustiteľným súborom s názvom ako meandyou.exe alebo you.exe. Správa nabáda používateľa, aby prílohu otvoril a spustil. Práve v prílohe mailu je trojan Win32/Waledac, ktorý je útočníkom ovládateľný na diaľku. Druhou možnosťou je e-mail s odkazom na webstránku s valentínskym motívom. Po kliknutí na obrázok na danej stránke sa trojan stiahne do počítača. 

Čo teda môže Waledac spôsobiť? Jeho úlohou je získať uložené e-mailové adresy, ktoré sa dostanú do vzdialeného počítača útočníka a na ktoré je potom zasielaná nevyžiadaná pošta – spam.

ESET túto hrozbu deteguje a v súčasnosti zaznamenáva približne 50 jeho variantov. Zatiaľ nejde o masové šírenie ako to bolo v minulosti s červom Storm/Nuwar.

E-maily, vyvolávajúce záujem používateľov v čase sviatku Valentína, netreba otvárať, naopak treba ich jednoducho vymazať a v žiadnom prípade ich nepreposielať ďalej.

Neprehliadnite: