Mozilla súčasťou Microsoftu?

Tomas Mateas  /  12. 02. 2009, 09:23

Mozilla Corp., výrobca známeho internetového prehliadača Firefox, dostala oprávnenie od Európskej únie (EU) predložiť argumenty v antitrustovom prípade proti Microsoft Corp. a jeho Internet Explorer.

Európska komisia, akceptoval požiadavky Mozilly podať pripomienky, sprístupniť určité prípadové štúdie a zúčastniť sa na ústnom zasadaní, uviedol Jonathan Todd, hovorca európskej komisie v Bruseli.

 

Komisia EU minulý mesiac poslala oficiálne obvinenie Microsoftu, ktorý je svetovo najväčší softvérový výrobca, a obviňuje spoločnosť, že zahnutím prehliadača Internet Explorer do Windows (od roku 1996) porušuje hospodársku súťaž.

Rozhodnutie EK môže mať podľa Microsoftu napríklad formu požiadavky, aby spoločnosť distribuovala s novými Windows počítačmi hneď viacero prehliadačov priamo v štandardnej výbave. Znamenalo by to, že by sa prehliadače ako Firefox dostali už do základnej výbavy Windows. Niektorí partneri podobnú možnosť ponúkajú už dnes, hoci nie je povinná.

Oveľa lepšie pozície však má Firefox napríklad v distribúciách Linuxu, kde býva štandardným prehliadačom dodávaným spoločne s distribúciou.

Ďalším spomínaným riešení by mohlo byť zablokovanie určitej časti softvérového kódu prehliadača IE, ak sa používateľ rozhodne pre iný konkurenčný produkt. Podľa Microsoftu súčasťou rozhodnutia EK môže byť zároveň aj pokuta za zneužívanie monopolného postavenia na trhu, podobne ako tomu bolo v prípade Windows Media Playera.

 

Definitívne rozhodnutie zo strany EK by malo padnúť až po preštudovaní odpovede zo strany Microsoftu, ktorý má odpovedať do dvoch mesiacov.

 
Podľa Net Applications, (ktorý sleduje webové štatistiky), Internet Explorer od Microsoftu používalo celkovo 67.5 % ľudí, ktorý surfovali po internete v januári tohto roku. Keď to porovnáme s celosvetovým trhovým podielom 21.5 % mal Firefox, 8.3 % Safari, 1.1 % pre Google Chrome a iba 0.7 % podiel mala Opera.
 

Neprehliadnite: