Google spustil službu sledovania pohybu

Martin Šajna  /  06. 02. 2009, 20:01

V stredu Google uvoľnil pre používanie aplikáciu na sledovanie pohybu vás, vašej rodiny a priateľov. Deje sa tak za pomoci mobilných telefónov a iných bezdrôtových zariadení.

Užívatelia v 27 krajinách po svete, medzi ktorými je napríklad aj Česká Republika (žiaľ Slovensko nie je zatiaľ podporované), budú môcť vysielať informáciu o svojej pozícii za pomoci Google Latitude. Konkrétna pozícia vašich blízkych sa zobrazuje na mape ako v Google Maps, či už cez mobilný telefón alebo osobný počítač. Podobný systém "sledovania" už používajú niektorí mobilní operátori.

Google LatitudeNový program spolupracuje s ostatnými službami od Google a uživateľ si môže pridať/zmeniť fotku a status - tie sa automaticky zosynchronizujú s Google Talk. Svojich známich môžete rovno z programu kontaktovať správou sms, telefonicky, emailom alebo za pomoci už spomínaného GTalk. Ovládanie programu ďalej umožňuje používateľom nastaviť, kto má prístup k týmto informáciam. Aktuálna pozícia sa dá pravideľne aktualizovať, skryť alebo manuálne nastaviť na ktorékoľvek miesto na zemi.

Latitude bude samozrejme pracovať na mobiloch s operačným systémom Android od Google, ale aj zariadeniach s Windows Mobile 5.0 a vyšším, Symbian S60, BlackberryiPhone a iPod touch. Nakoniec ešte aj na väčšine mobilných telefónoch podporujúcich Javu (napr. od Sony Ericssonu). Podpora niektorých z nich sa podľa Google ešte len pripravuje.


Zdroje:

http://www.google.com/latitude/intro.html
http://uk.reuters.com

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: