Google Earth je teraz vo verzii 5

Miroslav Chodil  /  09. 02. 2009, 10:47

Populárny program Google Earth sa dočkal novej verzie. Vývojári opravili niektoré chyby, no pridané boli aj zásadné funkcie ako 3D zobrazovanie oceánu alebo historické zobrazenie miest.

Google Earth je softvér od Google, pomocou ktorého si môžete prezerať satelitné snímky celej Zeme vo vysokej kvalite. Zem je spracovaná ako glóbus, s ktorým môžete otáčať, približovať (na veľkosť domu) alebo si prezerať multimediálne súbory o danom mieste.

Okrem štandartných 2D pohľadov, ste si mohli všimnúť, že niektoré miesta sú spracované už aj 3D, takže si ich môžete obzerať z každej strany. V najnovšej verzii bolo pridané aj zobrazovanie 3D oceánov, teda z modrých plošín sa stáva interaktívny obraz vĺn, vírov a iných morských aktivít. Okrem toho si môžete nechať zobraziť miesta, ktoré sú vhodné na rybačku alebo tie, kde sa dá dobre surfovať.

V 3D však nie sú zobrazené všetky miesta na svete, a preto môžete využiť Google SketchUp, čo je program na vytváranie vlastných 3D modelov (zadarmo). Okrem funkcie 3D zobrazovania oceánov, pridal Google aj funkciu historického zobrazovania objektov, pomocou ktorej si môžete prezerať objekty napr. v ich pôvodnej podobe. 

Google Earth 5 je zadarmo, a môžete si ho stiahnuť z jeho domovskej stránky.

Neprehliadnite: