Zistite v čom Vás obmedzuje Váš provider

Marek Molnár  /  02. 02. 2009, 08:56

V spolupráci s Googlom, organizáciou New America Foundation a ďalších výskumných pracovísk, vznikol projekt M-Labet (Measurement Lab). Tento má slúžiť hlavne vývojárom a jeho cieľom je mapovanie nezávislosti internetu. Do projektu je zainteresovaný aj "otec internetu"  Vint Cerf.

Na stránke projektu, ktorý razí myšlienku slobodného prístupu na internet pre všetkých, sa dajú nájsť rôzne serverové, ale aj lokálne aplikácie. Tieto sú predovšetkým určené vývojárom, ale môžu byť užitočné aj pre bežného užívateľa. Všetky sú voľne použiteľné bez akéhokoľvek obmedzenia. Je však nutná istá dávka trpezlivosti, keďže v najväčšej prevádzke je cieľový server doslova zahltený požiadavkami na download.

V prvom rade spomenieme aplikáciu pod názvom Glasnost. Tá Vám umožňuje zistiť nakoľko vás obmedzuje provider pri využití torrentových klientov. Autori sľubujú, že v blízkej budúcnosti pribudne kontrola aj pre iné platformy.

Ďalšia aplikácia Network Diagnostic Tool je určená pre celkovú diagnostiku siete. Pri skúške ide o viac než len test rýchlosti uploadu a downloadu. Aplikácia sa tiež pokúsi zistiť prípadné problémy a obmedzenia vyplývajúce z počítačovej konfigurácie a sieťovej infraštruktúry. Kým diagnostické správy sú najužitočnejšie pre odborných užívateľov, môžu tiež pomôcť začínajúcim používateľom a poskytnúť podrobné chybové správy svojim správcom siete.

Ďalej sa na stránkach nachádza Network Path and Applicaton Diagnosis, ktorého cieľom je  zistiť, či sa na ceste medzi užívateľom a serverom nevyskytujú problémy s prenosom dát. Ide o diagnostiku poskytovateľa pripojenia.

 

Autori momentálne pracujú na:

DiffProbe, ktorá bude analyzovať QoS. QoS si môžno laicky predstaviť ako protokol, ktorým sa niektoré pakety stávajú dôležitejšie ako iné. Napríklad podľa toho, ktoré služby použijete. Najvyššiu prioritu má VoIP teda telefonovanie, HTTP, čiže klasické surfovanie a samozrejme mailový klient. Najnižšiu prioritu majú p2p programy. Pomocou QoS sa zabráni zahlteniu siete pri hromadnejšom sťahovaní.

 
NANO zisťuje na základe čoho sú nastavené parametre QoS (podskupina užívateľov, aplikácie, destinácie a podobne). Tento nástroj sa bude klasicky inštalovať na cieľové počítače.

Takéto aktivity, ktoré  sa snažia poukázať na problémy týkajúce sa transparentného a slobodného prístupu na internet pre všetkých, si určite zasluhujú pozornosť. Budeme sledovať, ako sa bude v budúcnosti projekt rozširovať.

d3agl3

Neprehliadnite: