Novozélanďan našiel na mp3 prehrávači údaje o americkej armáde

Miroslav Chodil  /  29. 01. 2009, 10:19

V celkovo 60 súboroch sa nachádzajú mená, telefónne čísla, sociálne poistky alebo mená jednotiek, ktoré sa zúčastnili misií v Afganistane.

Muž menom Chris Ogle (29) z Nového Zélandu tvrdí, že na svojom mp3 prehrávači našiel utajované citlivé dáta americkej armády. Prehrávač údajne kúpil v secondhandovom obchode v Oklahome za 18 dolárov, kde následne po jeho spustení uvidel niečo, čomu (údajne) ani neveril, že vidí. Chris Ogle našiel celkovo 60 súborov, ktoré obsahovali nielen mená vojakov, vojačiek, ktoré boli tehotné, telefónne čísla, ale aj údaje ako sociálne poistky alebo mená jednotiek, ktoré sa zúčastnili misií v Afganistane a Iraku. Väčšina z nich má v presnejších informáciách uvedené, že sú z roku 2005, no keď reportér televízie "TV One" vytočil jedno z čísel, zistil, že niektoré z nich sú stále aktuálne. Niektoré údaje obsahovali aj upozornenie, že patria federálnym jednotkám, a že sú chránené federálnym zákonom.

Chris Ogle sa na prípad vyjadril vetou: "Čím viac som sa na to pozeral, tým menej som si myslel, že by som sa mal pozerať".

Niektorí experti striktne popierajú chybu americkej administratívy a tvrdia, že informácie, ktoré sa našli, pochádzajú z roku 2005, kedy mala USA podobné problémy s únikom citlivých informácií. Nemuseli by však len teoretizovať, pretože pán Ogle, ktorý dané údaje našiel, súhlasil s tým, že ak ho oficiálne požiada USA, tak nájdené údaje im poskytne.

Peter Cozens, šéf bezpečnostného centra tvrdí, že informácie ktoré sú na prehrávači by nemali byť zverejnené, no aj keby sa tak stalo, nijako vážne by to nepostihlo národnú bezpečnosť USA, ktoré sa zatiaľ k prípadu vôbec nechce vyjadriť.

Podobný prípad spojený s únikom informácií sa stal aj v Afganistane, v roku 2006, keď obchodníci v Bagrame predávali flash disky (USB kľúče) s vojenskými dátami, ktoré boli ukradnuté domácimi, ktorí na základni pracovali ako upratovači, kancelári alebo robotníci. Vtedy ukradnuté informácie obsahovali aj mená 4 generálov a jednotiek, ktoré sa zúčastnili nukleárneho, chemického, alebo biologického tréningu.

 

Neprehliadnite: