Gmail bude fungovať aj v offline režime

Martin Tomšík  /  29. 01. 2009, 10:06

Spoločnosť Google sa rozhodla sprístupniť svoju službu Gmail aj v situácií, keď momentálne užívateľ nemá k dispozícií internetové pripojenie. O sprístupnení práce s Gmailom v offline režime sa však hovorilo už dlhý čas.

Máte nespoľahlivé pripojenie na internet? Prípadne využívate bezplatné Wi-fi siete alebo ste odkázaný na dostupnosť 3G siete? Google má teraz pre vás riešenie. Avšak má to jeden háčik - služba je zatiaľ dostupná v testovacej verzii iba v USA alebo Veľkej Británií. Neskôr by sa však mala nová funkcia objaviť aj v iných verziách populárneho Gmailu.

Aktuálne teda spoločnosť Google spustila novú funkciu, ktorá je dostupná ak ste odpojený od internetu. Stačí, ak vo svojom prehliadači zadáte URL adresu gmail.com.

Zapnutím tejto funkcie sa začne ukladať cache do vášho počítača pomocou služby Gmail Gears. Synchronizácia so servermi Gmailu prebehne zasa, keď systém zisťuje aktívne internetové pripojenie. Gmail sa tiež prepne do offline módu, keď "vypadne" alebo je ukončené internetové pripojenie. Služba vtedy povolí všetky ostatné funkcie, ktoré nevyžadujú momentálne dostupné pripojenie. Funkčné by malo byť označovanie správ hviezdičkami, čítanie uložených e-mailov ako aj ich písanie - odoslané budú až pri prepnutí do režimu online.

 

Predstavenie novej funkcie:

 

Google zverejnil aj postup na zapnutie novej funkcie. Ako prvé je nutné prejsť do zložky Nastavenia, ďalej kliknúť na záložku Labs a potom povoliť položku Offline Gmail. Následne musíte zmeny uložiť. Po znovunačítaní stránky uvidíte hore vpravo pri svojom mene nápis "Offline0.1".

 

Zdroje: TechConnect magazín a oficiálny Gmail blog

Neprehliadnite: