Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 4. časť

Martin Tomšík  /  28. 01. 2009, 09:15

V poradí už štvrté pokračovanie nášho seriálu o voľne dostupnom softvéri ako náhrade za platené programy bude tento raz venované FTP klientom. Predstavíme vám niekoľko tipov na FTP klientov, ktorí slúžia ako náhrada za platený program Total Commander.

Ako prvý sme vám predstavili bezplatný operačný systém Linux a jeho distribúcie, ďalej sme priniesli informácie o programoch OpenOffice.org a AbiWord . Predchádzajúca časť bola venovaná zasa bezplatnému softvéru na napaľovanie CD, DVD a Blu-ray médií.

Pokračujeme však štvrtou časťou, tento raz venovanou programom na prácu s FTP servermi, teda FTP (File Transfer Protocol) klientom. Predstavíme vám niekoľko tipov na voľne šíriteľných FTP klientov, ktorý budú slúžiť ako náhrada za platený program Total Commander

Total Commander je jednoduchý FTP klient s množstvom nástrojov a funkcií. Uplatnenie si nájde takmer všade, či už pri práci alebo len na spravovanie súborov. Avšak má jednu obrovskú nevýhodu - ide o klasický platený program. Pri každom jeho spustení je nutné kliknúť na číslicu 1 až 3 a niektorí užívatelia si ani neuvedomujú, že používaním tohto programu viac ako jeden mesiac bez jeho zakúpenia porušujú licenciu. Program navyše nekúpite lacnejšie ako za 37 € (1 114,66 SK).

Klasické okno pri používaní skúšobnej verzie programu Total Commander

 

Okrem programu Total Commander však existujú aj aplikácie, ktoré sú voľné šíriteľné, teda sú bezplatné. Ich stiahnutím, nainštalovaním ako aj následným používaním neporušujete žiadnu licenciu. Predstavíme vám teda niekoľko tipov na takýchto FTP klientov.


FileZilla

Tento program je vhodný takmer pre každého. Má jednoduché ovládanie a súčasne ponúka aj množstvo funkcií. Vhodný je pre začiatočníkov, ako aj skúsených používateľov.

FTP klient FileZilla


Aplikácia umožňuje uchovanie jednotlivých relácií pripojenia, ponúkaná je možnosť uložiť si heslo alebo ho pri každom pripojení zadávať. Ponúkaná je aj možnosť udržiavania spojenia so serverom, aplikácia umožňuje aj pripojenie cez proxy a firewall. Ďalej podporuje SSL a Kerberos GSS, obsahuje aj automatické nastavenie binárneho alebo textového módu prenosu a to podľa druhu prenášaného súboru. Ďalej ponúka aplikácia možnosť uložiť si nastavenia programu do registrov alebo do XML súboru. Program s veľkosťou inštalačného súboru 3,6 MB tiež podporuje možnosť vybrať si jeden zo vzhľadov aplikácie.

Logo

Domovská stránka projektu: Filezilla-project.org

 

Táto aplikácia má aj svoju portable verziu, teda verziu určenú pre USB kľúče. Aplikáciu si jednoducho nainštalujete na váš USB kľúč a máte ju neustále so sebou. Uchováva nastavenia a keď si ju pripojíte ku ľubovolnému počítaču nie je nutná inštalácia. Prenosnú (portable) aplikáciu môžete sťahovať zo stránok Portableapps.com

 

Clear FTP

FTP klient Clear FTP je produktom českej spoločnosti Micropro. Umožňuje rýchly prenos súborov na FTP server alebo zo servera priamo do počítača. Má jednoduché užívateľské rozhranie a ponúka základné nástroje.

Aplikácia Clear FTP

 

Prenos súborov týmto programom prebieha taktiež pomocou dvoch okien, obsahuje aj vysoké zabezpečenie pomocou šifrovania súborov a hesiel. Aplikácia má už pomerne zastaraný vzhľad a ponúka iba základné funkcie. Vhodná je pre začiatočníkov, skúsenejším užívateľom môže chýbať viacero funkcií. Inštalačný súbor aplikácie má iba 752,6 kB.

Domovská stránka projektu: Micropro.cz

 

Classic FTP

Classic FTP je nenáročný a jednoduchý FTP klient, ktorý je určený hlavne začiatočníkom. Program však ponúka iba základné funkcie klasického FTP klienta. Dostupné sú aj verzie pre operačné systémy Windows, táto aplikácia má však aj verziu určenú pre Mac OS X.

Užívateľské rozhranie FTP klienta Classic FTP


Aplikácia ponúka jednoduché a intuitívne užívateľské prostredie, FTP spojenie je zabezpečené prostredníctvom SSL. Ďalej je kompatibilná s najpoužívanejšími FTP servermi, ponúka však iba klasické prenosy súborov medzi počítačom a serverom. Aplikácia, ktorej inštalačný súbor má iba 164,4 kB, umožňuje aj synchronizáciu adresárov.

Domovská stránka projektu: Nchsoftware.com

 

SmartFTP

SmartFTP je jednoduchý a prehľadný FTP klient, ktorý si obľúbia úplný začiatočníci ako aj skúsenejší používatelia. Program obsahuje niekoľko nástrojov, taktiež aj klasické prenosy medzi počítačom a serverom. Vzhľad programu je celkovo prepracovaný a ovládanie je viac-menej intuitívne. Inštalácia je jednoduchá a rýchla, bez problémov by ju mal zvládnuť každý bežný užívateľ.

Dobre spracované užívateľské prostredie aplikácie SmartFTP

 

Medzi základné užívateľské nástroje patrí napríklad zabezpečený prenos súborov, synchronizácia, podpora viac ako 20 jazykov, náhľad, automatické znovupripojenie a vzdialená úprava súborov. Program ďalej obsahuje plánovač, nástroj pre FXP (prenos súborov medzi servermi), podporu proxy a firewall, nástroj na zálohovanie, príkazový riadok a iné. Inštalačný súbor tohto programu má 7,8 MB.

Domovská stránka projektu: Smartftp.com

 

Okrem klasickej verzie tohto programu, existuje aj jeho portable (prenosná) verzia. Nájdete ju na domovskej stránke produktu, inštalačný súbor stačí nainštalovať na USB kľúč.

 

Go FTP

Tento klient predstavuje oveľa rýchlejší prenos dát medzi počítačom a serverom. Má jednoduché a intuitívne ovládanie, preto je určený hlavne pre začiatočníkov. Obsahuje niekoľko nástrojov, vzhľad tohto programu je pomerne zastaraný.

Pomerne zastarané užívateľské prostredie klienta Go FTP

Medzi najdôležitejšie vlastnosti tejto aplikácie patrí hlavne omnoho rýchlejší prenos dát oproti ostatným klientom, podporuje taktiež firewall. Aplikácia taktiež podporuje niekoľko jazykov, nechýba SSL šifrovanie a SFTP. Veľkosť inštalačného súboru aplikácie činí 2,1 MB.

Domovská stránka projektu: Goftp.com

 

Core FTP

Core FTP je kvalitný FTP klient, má súborového manažéra, vzhľad tohto programu je však pomerne zastaraný. Ponúka kvalitné šifrovanie prenášaných dát ako aj konzolu s aktuálne prebiehajúcimi činnosťami aplikácie.

Taktiež zastarané užívateľské prostredie

Prenos prebieha prostredníctvom firewallu, inštalačný súbor má 3,33 MB. Aplikácia je určená pre operačné systémy Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista.

Domovská stránka projektu: Coreftp.com

 

 

Medzi jednoduchších FTP klientov patria Leech FTP a AnyClient.

Leech FTP je zastaraný klient s podporou binárneho, textového a automatického módu. Na pripojenie využíva proxy server, podporuje aktívne alebo pasívne spojenie so serverom. Podporuje pokračovanie v sťahovaní alebo nahrávaní súborov medzi počítačom a serverom. Veľkosť inštalačného súboru predstavuje 623,1 kB.

Domovská stránka projektu:Leechftp.de

 

AnyClient taktiež patrí medzi jednoduchých FTP klientov. Pomocou tohto programu budete môcť jednoducho nahrávať súbory na FTP server, preto je určený hlavne začiatočníkom. Program je multiplatformový, podporuje teda operačné systémy Microsoft Windows, Linux a Mac OS X. Podporuje protokoly FTP/S, SFTP a WebDAV/S. Celková veľkosť inštalačného súboru je do 2,5 MB. 

Domovská stránka projektu: Anyclient.com

 

 

Hodnotenie

Celkovo sme si predstavili osem voľne šíriteľných aplikácií, ktoré slúžia ako náhrada za platené programy. Medzi najlepšie z programov, ktoré sme si predstavili, môžeme zaradiť aplikácie FileZilla a SmartFTP. Svojimi vlastnosťami ako aj rýchlosťou prenosu zasa bodovali aplikácie Go FTP a Clear FTP. Medzi jednoduchšie môžeme zaradiť tiež Classic FTP a AnyClient. Aplikácie Leech FTP a Core FTP patria medzi tie zastarané a majú aj menej funkcií ako ostatné.

 

Záver

Aplikácie, ktoré sme si predstavili, sú vhodné najmä pre domácich používateľov. Určite ich ocenia aj firmy, avšak niektoré z predstavených programov majú obmedzenú licenciu iba pre domácnosti alebo domácnosti a firmy, ktoré majú menej ako 50 zamestnancov. Niektoré zo spomínaných aplikácií sú vhodnou náhradou za platené programy a niekedy majú aj lepšie funkcie. Pre väčšiu týchto aplikácií sú pravidelne vydávané aj aktualizácie. 

 

Nabudúce

V nasledujúcej časti nášho seriálu o voľne dostupnom softvéri ako náhrade za platené programy si predstavíme niektoré bezplatné programy, ktoré chránia váš počítač pred napadnutím vírusmi, spyware a iným. Predstavíme si teda antivírusové aplikácie, firewally a ďalšie programy zabezpečujúce váš počítač.

Zdroje: Google a domovské stránky produktov

Neprehliadnite: