Dá sa z domu zarábať na internete?

Marek Molnár  /  18. 03. 2009, 10:28

Stretli ste sa už s ponukami na prácu na doma, pomocou ktorých si môžete zarobiť väčšie alebo menšie sumy? Mnohé sa od počiatku šíria nevyžiadanou poštou, pop up reklamou a podobne. Dá sa im veriť? Je vôbec možné takto zarobiť? Ukážeme si niekoľko spôsobov ako sa to dá.

V zásade sa o správnom prístupe k práci z domu, dajú povedať dve veci:

  1. ponuky sa delia na seriózne a nečestné
  2. druhým v poradí sa treba vyhnúť

Samozrejme celkovo je problematika komplexnejšia a vyhnúť sa chytákom, nie je vždy jednoduché.

Za mnohými bombastickými sľubmi sa často skrýva vymámenie nejakého poplatku alebo registrácia do niektorého zo systémov. Podmienkou je, aby to bolo pod ID toho, kto Vám ponuku dáva.

Tieto fakty potvrdia všetci, ktorí uverili ľahkému zárobku pri práci z domu. Vďaka týmto „čestným“ ponukám sa u nás udomácnil názor, že reálny zárobok z domu, nie je na internete možný. Je to naozaj tak?

 

Človek hľadajúci si reálny zárobok na internete musí mať niečo, čo môže ponúknuť ako protihodnotu. Tú musí vedieť reálne zvážiť a uvedomiť si, že ako pri každej reálnej práci, ani tu Vám nikto nedá obrovský zárobok za nulovú snahu.

 

V prvom rade je pri nájdenej ponuke nutné zvážiť možné riziká a jej serióznosť.  Pomôckou k tomu môže byť niekoľko základných pravidiel, pomocou ktorých sa dá väčšina neférových ponúk odfiltrovať.  

1) kvalita a forma ponuky

Nositeľom veľkého množstva ponúk sú stránky, ktoré majú nevalnú kvalitu, sú preplnené reklamou a už na prvý pohľad svedčia o amaterizme. Takýchto ponúk  nájdete pomerne veľa. Prípadný zamestnávateľ zjavne nepozná ani základy publikovania na webe, čo do formy ani obsahu. Ako Vám teda môže ponúkať prácu na internete? Ruky preč.

 

2) Obsah ponuky

Ďalšou skupinou sú sofistikovanejším spôsobom  riešené ponuky, ktoré sú vytvorené profesionálnym grafikom a text je mimoriadne dobre a pútavo napísaný. Často však nie je popísaná vaša konkrétna práca a cieľom stránky je prinútiť čitateľa  na prvé kontaktovanie, registráciu a podobne.

Ďalej prípadného záujemcu spracúvajú na zaplatenie poplatku za katalóg prác atď. Treba si jasne uvedomiť, že Vy chcete zarábať a nie platiť. Tak to prosím nerobte.

 

3) Samostatnou kapitolou sú tzv. klikačky na bannery a maily

Pokiaľ chcete ísť touto cestou, dobre si preštudujte ponuky a hlavne zistite, čo o nich hovoria ľudia. (na fórach a podobne). Ak aj nájdete serióznu ponuku, pri ktorej vám reálne zaplatia, ide väčšinou o zárobok, ktorý sa za Vašu námahu nevyplatí.

Typickým príkladom je 100 mailov mesačne za 2-3 eurá, pričom minimálna výplatná suma je povedzme 10 eur. Takže máte štvrť roka čo robiť a nakoniec musíte ešte čakať, či peniaze naozaj prídu.
 

4) Kontakt

Zistite, či sa jedná o súkromnú osobu, ktorá uvádza iba mailový kontakt alebo reálnu firmu s IČO, ktoré je možné vyhľadať. Snažte sa o svojom prípadnom zamestnávateľovi zistiť, čo možno najviac informácií a na ich základe sa rozhodnite, či sa Vám ďalšia spolupráca oplatí.
 

5) Pristupujte skepticky

Na každú ponuku sa snažte hľadieť kriticky minimálne do chvíle, než Vám sľúbená provízia nenabehne na účet.

 


 

Ak ste po tejto krátkej sumarizácii nadobudli dojem, že všetky ponuky sú zavádzajúce a zárobok na internete z domu nie je možný, nie je tomu samozrejme tak. Dobrých a férových ponúk je na internete dosť, bohužiaľ sa strácajú v záplave ponúk na lepenie obálok, prepisovanie mailov a podobných nezmyslov.

Zarobiť sa na internete samozrejme dá. Ukážeme si niekoľko spôsobov, ktoré sú odskúšané. Nasledovné spôsoby sú reálne, ak však čakáte jednoduchú cestu ako prísť na internete k peniazom, musíme Vás sklamať. Nech Vám sľubujú na internete akýkoľvek zárobok, nikdy to nie je bez úsilia a snahy.

 

1. spôsob - Staňte sa publicistom

Predpoklady: Kreatívnosť a znalosť z niektorej oblasti vedy, techniky, spoločenského života, či politiky a podobne. Veľkou výhodou je znalosť jazykov.

Publikovanie svojich myšlienok a názorov, je na internete rozširujúcim sa javom. Založte si svoj blog, na ktorom sa naučíte správnej štylistike a schopnosti zaujať čitateľa.

Veľké aktuálne portály, ktoré profitujú z reklamy, sú ochotné zaplatiť za dobré príspevky. Ide o stránky s rôznym zameraním, na ktorých sa objavujú aktualizované zaujímavé články, reportáže alebo recenzie.

 
 

Jedine aktuálnosť a kvalitné príspevky dokážu prilákať a udržať, čo najviac čitateľov a teda aj investorov. Aj u nás ich je takýchto portálov veľké množstvo. Šťastie môžete skúsiť napr. aj u nás.

Názov článku a prvých pár viet rozhodujú o tom, či si Váš článok získa pozornosť čitateľa. Nemálo dôležitá je aj gramatika. Článok píšte vo Worde so zapnutým sledovaním pravopisu. Môžete použiť aj niektorý modul Firefoxu, ktorý Vás na prípadný preklep upozorní.

Nájdite si portál v oblasti, ktorá Vám je blízka, zároveň je zaujímavá pre širokú verejnosť a pošlite svoj článok. V najhoršom prípade nepríde odpoveď. Na druhej strane, ak viete písať pútavo a zaujímavo, máte o pravidelný príjem postarané.

 

2. spôsob - Zapojte sa do projektu typu freelance

Predpoklady: znalosť angličtiny, programovanie, práca s počítačom

Ďalšou možnosťou je zapojenie sa do niektorého “freelance“ projektu. Ide o otvorené projekty, do ktorých sa môžete zapojiť. Obrovskú ponuku prác nájdete napríklad na http://guru.com/, alebo http://www.elance.com/. Prakticky v ľubovolnej oblasti, v ktorej sa dá realizovať pomocou počítača, nájdete ponuky.

 
 
 

Stačí ovládať niektorý programovací jazyk, tvorbu webu alebo prácu s grafikou. Ponuka je pestrá. Všetko záleží na projekte, do ktorého sa zapojíte a na Vašich schopnostiach. 

 

3. spôsob - Staňte sa webmasterom

Predpoklady: Znalosť niektorej formy tvorby stránok. Schopnosť vytvorenia návrhu grafiky a spracovanie obsahu pomocou databázy.

Problematika tvorby internetových aplikácií je široká a z pohľadu technológie aj obchodu sa o nej dá nájsť obrovské množstvo informácií.

Preto len v skratke:

Za tvorbu a administráciu stránok sa dnes platia nemalé sumy. Tu treba podotknúť, že konkurencia v tomto smere je veľká a pretlak webmasterov je na našom trhu citeľný.

Pravdou však je aj to, že skutočne zručných programátorov znalých problematiky zas nie je tak veľa.

 

Napriek ustáleným štandardom sa za posledné roky vývoj v tomto smere posúva pomerne rýchlo a nové platformy pribúdajú. Kombinácia pútavej, ale triezvej grafiky a niektorej formy databázy je zárukou, že nájdete nejedného podnikateľa, ktorý bude mať o Vaše služby záujem.

Všetko závisí na tom koľko energie a času ste ochotný obetovať pre štúdium. To je alfou a omegou v prípade, že sa rozhodnete ísť touto cestou, keďže táto cesta je v skutočnosti nikdy nekončiacim učením sa nových postupov a metód. V prípade, že však dosiahnete istú úroveň vedomostí a zručností, môžete túto činnosť vykonávať aj na plný úväzok.

  

4. spôsob - Obchodujte s doménami.

Predpoklady: obchodný duch

Zjednodušene sa dá povedať, že doména je vlastne názov, pod ktorým sa nachádza stránka na internete. Už je síce za nami internetový boom, keď bolo touto metódou možné zarobiť obrovské sumy, ale pri troche snahy sa to dá stále.

V roku 1994 napríklad zaregistroval Gery Kremen doménu sex.com, ktorá bola ohodnotená na 250 miliónov dolárov. Jej reálna hodnota však bola ešte vyššia. Stephen Cohen, ktorý ju dokázateľne v roku 1995 pomocou falošných papierov ukradol, na nej túto sumu zarobil mesačne a to len na registračných poplatkoch. Nehovoriac o pop-up reklame.

 

 

 

Takéto peniaze už dnes síce nie sú aktuálne, napriek tomu je reálny zárobok možný a mnohí sa obchodu s doménami venujú. Vašou úlohou je vymyslieť zaujímavý názov, o ktorý by mohol byť podľa Vás záujem a zároveň nie je obsadený.

Registrácia je rýchla a stojí od 5-20 eur. Cena je závislá hlavne na koncovke Vašej domény (.com, .sk a pod.). Následne môžete ponúknuť svoju doménu na predaj napríklad na afternic.com alebo na sedo.com.

Z tuzemských stránok môžeme spomenúť aukciu domén www.domainer.sk, alebo trh domén webtrh.cz

 

5. spôsob - Zarábajte reklamou

Predpoklady : navštevovaná stránka

Ďalším spôsobom je zarábanie pomocou reklamy. Vďaka výbornej službe Adsense je zarábanie naozaj jednoduché. Na druhej strane získanie a udržanie si stabilnej návštevnosti, už tak jednoduché samozrejme nie je.

 

 

V prípade, že chcete zarábať touto metódou, musíte ponúknuť čo najširšiemu okruhu návštevníkov obsah, ktorý ich osloví a prinúti ich pravidelne sa vracať. V prípade, že sa Vám na preplnenej ponuke internetu podarí týmto spôsobom dostať sa do povedomia, máte vyhrané.

 

6. spôsob - Hrajte

Predpoklady: hráčska vášeň

Nejde o žiadnu novinku. On line poker tu je už roky. Zo 100 dolárov sa dá zarobiť aj milión. O to je samozrejme väčšie riziko, že sa to nepodarí. V tomto prípade si však treba uvedomiť, že ako v každej práci, aj tejto treba venovať veľa času a energie. Ako na štúdium, tak na cvičenie. 

Nehovoriac samozrejme o tom , že hráč musí mať aj potrebné vlohy. Rovnako sa dá samozrejme tipovať aj na zápasy športových podujatí a podobne.

 

 

Vyskúšať môžete napríklad partypoker.com alebo bwin.com. Musíme však upozorniť, že tento spôsob je určený len tým, ktorý už problematike naozaj rozumejú. Hazardné hry môžu a často aj prerastajú vo vášeň, ktorá už zo zarábaním nemá veľa spoločného.

 

7. spôsob - kupujte a predávajte

Predpoklady: Máte zaujímavú komoditu na predaj

Hoci eBay vznikol ako jednoduchý online inzertný portál, teraz už plní oveľa širší záber. Keďže nekontroluje, či je Váš daný produkt ojedinelí alebo ich máte tisíce, je vynikajúcim reklamným miestom aj pre menšie a stredné podniky.

 

 

Denná návštevnosť portálu je obrovská. Vašou úlohou je ponúknuť zaujímavú komoditu, poprípade nájsť v množstve ponúk niečo, čo budete schopný predať za vyššiu sumu.

 

Suma sumárum

Dá sa teda na internete reálne zarobiť? Jednoznačne áno.  Je to jednoduché? Veru nie je.  Rovnako ako v bežnom živote, aj tu musíte niečomu rozumieť, poprípade  vkladať skutočne veľkú energiu a čas do týchto činností. Môže teda každý zarobiť na internete? Samozrejme nie.

Pôjde to len tým, ktorí môžu ponúknuť protihodnotu za zarobené peniaze. Ak spĺňate niektoré kritérium a pustíte sa do toho, želáme veľa úspechov v realizácii Vášho plánu na internete.

d3agl3

Neprehliadnite: