Finančná kríza rozvoj broadbandu na Slovensku nezastaví

Tlačový servis  /  12. 01. 2009, 00:00

Aj v roku 2009 sa bude penetrácia širokopásmového internetu na Slovensku zväčšovať, hlavne ako dôsledok doháňania jej úrovne v zahraničí. Finančná kríza neovplyvní stály rast dopytu po zvyšujúcich sa rýchlostiach kvôli prístupu k multimediálnemu obsahu. Provideri budú naďalej investovať do kvalitných technológií. Zvyšovať sa budú aj štátom vyvolané investície do informačných technológií. Stagnácia dopytu po IT službách a zariadeniach sa môže prejaviť hlavne začiatkom roka v segmente malých a stredných firiem.

Ani finančná kríza, ktorá vyvoláva obavy vzhľadom na vývoj rôznych segmentov trhu, nedokáže zastaviť, či výrazne spomaliť rast záujmu o širokopásmový internet na Slovensku. „Penetrácia broadbandového internetu sa bude po vzore západných krajín naďalej zvyšovať. Práve výrazné zaostávanie a potreba dohnať vyspelé štáty v tomto smere bude hlavným popudom na rast broadbandu,“ predpovedá situáciu na našom trhu v novom roku Ľubomír Zlacký, generálny riaditeľ spoločnosti Alef Nula, jedného z popredných domácich distribútorov informačných technológií.

 

Čoraz viac našincov bude očakávať bezproblémový prístup k najmodernejšiemu multimediálnemu obsahu. Stabilný, neobmedzený a rýchly internet bude vyžadovaný ako štandard. „Tomuto dopytu budú musieť provideri prispôsobiť svoje služby, od toho sa bude odvíjať aj ich kontinuálny záujem o kvalitné zariadenia. Len pomocou neho budú môcť svojim zákazníkom v konkurenčnom prostredí vyhovieť,“ dodáva Zlacký.

 

Riziko stagnácie dopytu po IT príslušenstve, službách či vzdelávaní vidí Ľubomír Zlacký hlavne pri malých a stredných firmách z rôznych priemyselných odvetví: „Niektoré spoločnosti sa budú snažiť obmedziť oblasť investícií, kde nie je vidieť ich krátkodobý efekt, aby posúdili, ako ich podnikanie kríza ovplyvní. Rozhodnutia o zadovážení nových technológií, špecializovaného softvéru či školení pre zamestnancov tak môžu odkladať na neskoršie mesiace roku 2009.“ Oblasť IT dnes hrá stále významnejšiu úlohu v zabezpečení konkurencieschopnosti a zvýšení efektivity firiem, preto by odklad investícií mal byť len krátkodobý. V tomto odvetví trhu nie je možné očakávať dlhodobú stagnáciu či recesiu.

 

Rast záujmu o IT zariadenia a služby sa predpokladá aj zo strany štátu, ktorý sa zaviazal k internetizácii a informatizácii spoločnosti. Do informačných technológii by mali putovať investície najmä vďaka európskym fondom a Operačnému programu informatizácia spoločnosti. Na túto oblasť sa podľa Zlackého treba pozrieť realisticky: väčšina aktivít, ktorá súvisí s eGovernmentom, zvyšovaním broadbandovej konektivity verejnej správy či zabezpečovaním internetu pre domácnosti zo strany štátu, zaostáva za pôvodnými plánmi – v internetizácii sme na chvoste rebríčka EU. Práve z dôvodu sklzu by sa investície do tejto oblasti mali v najbližšom období zvýšiť, kľúčovým pre jej rozvoj je vybudovanie kvalitnej infraštruktúry a zaujímavého obsahu pre širokú verejnosť. Trend zvyšovania penetrácie internetu je neodvrátiteľný a pomáha budovaniu vedomostnej spoločnosti založenej na vytváraní vyššej pridanej hodnoty.

Neprehliadnite: