Ako si zvoliť správne meno pre doménu?

Redakcia Inet.sk  /  12. 01. 2007, 00:00

Takže čas uplynul a rozhodli ste sa pre internetovú prezentáciu firmy na webe. Položili ste si ale otázku akú dám názov domény? Je to otázka času?

Internet je tu už dlho a tvorba web stránok je výborným spôsobom ako zviditeľniť svoje produkty alebo služby na internete. Zároveň môže mať veľmi pozitívny efekt, ak je vytvorená správnym spôsobom. Na internete existujú stovky, ak nie tisíce príbehov od ľudí, ktorí založili svoj život len na príjmoch z internetových stránok. Boli schopní ukončiť svoj pracovný pomer a teraz využívajú možnosti internetu a práce z domu.

Takže rozhodnutie padlo, našli ste si spoločnosť pre tvorbu web stránok a aj pre hosting, ale jediná vec nad ktorou je potrebné sa zamyslieť, je názov domény.

Niektorí odporúčajú, že v názve domény je vhodné mať tie správne kľúčové slová. Toto sú slová, ktoré ľudia obvykle vyhľadávajú, keď sa snažia nájsť určité produkty alebo služby, ktoré ponúkate. Iní odporúčajú zvoliť si ľahko zapamätateľné meno a snažiť sa pritiahnuť ľudí na svoje web stránky pomocou značky. Takže, ktorá zo spomenutých možností je vhodná pre Vás?

Odpoveď na  túto otázku závisí od toho v akých vyhľadávačoch chcete dominovať. Napr. pre moje webstránky by som chcel dosiahnuť najlepšie umiestnenie vo väčšine vyhľadávačov a orientoval by som sa hlavne na názov domény, ktorý obsahuje moje hlavné kľúčové slovo. Napr. ak ponúkate grafický dizajn je vhodné nazvať doménu grafickydizajn.sk, ale je pravdepodobné, že tento názov už niekto má, takže najlepšie bude vybrať názov čo najbližší tomuto, čiže napr. kvalitnygrafickydizajn.sk. Toto je samozrejme len príklad a je potrebné urobiť kvalitnú analýzu kľúčových slov pomocou ktorých budete názvy domény vytvárať. Správna tvorba web stránok zahŕňa aj vhodnú voľbu názvu domény. Môžete si objednať aj viac názvov domén naraz, ale väčšinou Vám to môže trvať aj hodinu vybrať naozaj tie správne, ktoré sú ešte aj voľné.

Moja rada preto znie neponáhľajte sa s výberom domény, pretože ju budete používať dlhšiu dobu.. Ešte jeden dôležitý fakt - staršie domény majú v googli väčší rešpekt a autoritu, ktorú Vašim stránkam dávajú vyhľadávače (google, yahoo, msn a pod.)

Napísal: Maroš Bajla Tvorba web stránok

Neprehliadnite: