Prvý netbook od Sony

Martin Šajna  /  12. 01. 2009, 10:20

Na Customers Electronics Show (Zákaznícka šou elektroniky) v Las Vegas predstavilo Sony svoj dlho očakávaný Vaio P z radu mini-laptopov. Je to ďalší z počítačov postavených na úspešnom procesore Intel Atom. V článku sa naň pozrieme bližšie.

Vaio P má jasný 8 palcový širokouhlý displej s veľmi kvalitným rozlíšením 1600 × 768 pixelov. Zariadenie má rozmery 24 × 11 × 2 centimetre, čo mu dáva možnosť vtesnať sa do vrecka saka alebo do kabelky. Výhodou šírky pristroja je klávesnica s rozostupom klávesov 16,5 milimetra, čo je viac ako môžete nájsť u iných netbookov. Váha je príjemných 650 gramov a nové Vaio sa dá zakúpiť v štyroch farebných variantoch (červená, zelená, čierna a biela).


Vaio P

"Myslíme si, že sme spravili s týmto výrobkom čosi nezvyčajné," povedal Michael Abary, starší viceprezident výrobného marketingu v Sony Electronics. "Premýšľali sme, pre koho je tento produkt určený a určili si nášho zákazníka ešte pred návrhom koncepcie a dizajnu. Zákazníci, ktorý si kúpia Vaio P sa zaujímajú o módu, sú to o niečo viacej ženy a zaujímajú sa viac o to ako budú s týmto výrobkom vyzerať a cítiť sa, než o rýchlosť či schopnosti počítača."

Počítač je založený na procesore Intel Z520 Atom s frekvenciou 1,33 GHz, má pevný disk typu SSD s kapacitou 60 GB (prípadne 128 GB), 2 GB pamäť, operačný systém Windows Vista, webkameru a prichádza s pripojením cez Wi-Fi, Bluetooth a dokonca GPS. (V Spojených štátoch predávaný model by mal podporovať aj 3G siete.)

Vaio P

Sony do nového Vaio P integroval aj Xross Media Bar, navigačný systém použitý napr. v Play Station 3 a iných audio-vizuálnych zariadeniach od Sony. Za pomoci tohoto prostredia môžu užívatelia získať rýchli prístup k hudbe, videu či obrázkom bez toho aby museli spustiť samotný Windows. Batéria by mala vydržať v pohotovosti viac ako 4 hodiny.

Prvý netbook od Sony príde do predaja 16. januára v Japonsku za ¥100,000 (718,32 € / 21640 Sk). V Severnej Amerike bude dostupný vo februári s cenou začínajúcou na $900  (638.35 € / 19 231 SK). O uvedení na ostatné trhy budú informovať lokálne pobočky Sony.

 

Zdroje:
http://www.networkworld.com
http://www.sonystyle.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/XrossMediaBar 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: