V 16-tich lokalitách Slovenska pribudnú ďalší poskytovatelia rýchleho internetu

Tlačový servis  /  21. 12. 2008, 00:00

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) udelil záujemcom, ktorí uspeli vo výberových konaniach, povolenia na zriadenie a prevádzkovanie lokálnych sietí FWA v pásme 10 GHz určených na poskytovanie širokopásmového internetu a ďalších služieb.

Úspešní záujemcovia o frekvencie môžu prispieť k rozvoju širokopásmového internetu v 16-tich lokalitách Slovenska. V budúcom roku TÚ SR, so zámerom podpory rozvoja širokopásmového internetu a ďalších služieb na lokálnej úrovni, vyhlási výberové konania na pridelenie týchto frekvencií v ďalších lokalitách.

Frekvencie získajú v Bardejove (podľa poradia účastníkov vo výberových konaniach): Slovanet a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. V Dolnom Kubíne: HMZ Rádiokomunikácie, Slovanet, ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. V Hlohovci: Slovanet, ha-vel Slovakia, ICS systems. SNET sa vzdal frekvencií. V Kysuckom Novom Meste: HMZ Rádiokomunikácie, SNET, W COM, Slovanet, ha-vel Slovakia a Nelson Services. V Michalovciach: GeCom, Slovanet, ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. V Rimavskej Sobote: Slovanet a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. RSNET bol vylúčený. V Trenčíne: ha-vel Slovakia, ICS systems a Slovanet. SNET sa vzdal frekvencií. V Žiline: HMZ Rádiokomunikácie, SNET a W COM. Neúspešní uchádzači: ha-vel Slovakia, Nelson Services a Slovanet. V Prievidzi: ICS systems, Slovanet a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. Kinet bol vylúčený. V Čadci: HMZ Rádiokomunikácie, SNET, W COM, ha-vel Slovakia, Nelson Services a Slovanet. V Malackách: Slovanet a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. V Zlatých Moravciach: Slovanet a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. V Nitre: ICS systems, ha-vel Slovakia a Slovanet. SNET sa vzdal frekvencií. V Košiciach: ha-vel Slovakia, Slovanet a pôvodne neúspešný PRESNET, lebo SNET sa vzdal frekvencií. V Skalici: TEWECO-SK, Slovanet a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií. V Prešove: Slovanet, PRESNET a ha-vel Slovakia. SNET sa vzdal frekvencií.

TÚ SR so zámerom podpory rozvoja širokopásmového internetu a ďalších služieb na lokálnej úrovni, zverejnil vo svojom vestníku, v denníku SME a na svojej stránke 16 výziev na predkladanie ponúk do výberových konaní na pridelenie frekvencií 10 GHz na zriadenie a prevádzkovanie sietí FWA určených na poskytovanie elektronických komunikačných služieb v lokalitách Prievidza, Prešov, Trenčín, Žilina, Nitra, Košice, Zlaté Moravce, Bardejov, Čadca, Dolný Kubín, Rimavská Sobota, Hlohovec, Malacky, Skalica, Kysucké Nove Mesto a Michalovce.

V lokalitách Košice a Žilina boli k dispozícii frekvencie pre 3 operátorov, v lokalite Nitra sú k dispozícii frekvencie pre 4 operátorov, v lokalite Prešov pre 5 operátorov, v lokalite Prievidza a Trenčín pre 6 operátorov a v ostatných lokalitách pre 7 operátorov. Jediným hodnotiacim kritériom bola výška ponúknutej jednorazovej úhrady za pridelenie frekvenčného bloku. Minimálna výška ponúknutej úhrady bola stanovená na 20 tis. Sk (663,87 Euro). Záujemcovia mali svoje ponuky doručiť úradu najneskôr do 10. novembra 2008 do 13,30 hod.

Neprehliadnite: