Vydaný Firefox 3.0.5, verzia 2.0 končí s podporou

Martin Tomšík  /  18. 12. 2008, 13:15

Spoločnosť Mozilla aktuálne vydala nové aktualizácie pre Firefox druhej a tretej generácie. Zároveň však spoločnosť končí s podporou Firefoxu 2.0 a nebude už viac vydávať jeho aktualizácie.

Webový prehliadač Firefox tretej generácie bol aktualizovaný na verziu 3.0.5 a verzia 2.0 bola zároveň aktulizovaná na 2.0.0.19. Aktualizácie prinášajú hlavne opravy bezpečnostných problémov a niektorých chýb. Vývojári ďalej oznámili ukončenie podpory pre Firefox druhej generácie a súčasne bola odstránená ochrana proti podvodným stránkam.

Firefox 3.0.5 prináša celkovo osem bezpečnostných opráv, tri boli vývojármi označené za kritické. Okrem opráv pribudli aj štyri nové jazykové mutácie prehliadača, celkovo sa tak vo Firefoxe vyskytuje podpora 60 jazykov.

Prehľad zmien v novom Firefoxe 3.0.5:

  • Opravené bolo XSS, XMLHttpRequest, XPI, chybné spracovenie adresy a JavaScriptu
  • Firefox už neobsahuje EULU
  • Pri inštalácii pribudlo odsúhlasenie licenčnej zmluvy prostredníctvom stránky ,,Spoznajte svoje práva”
  • Licenčná zmluva je tiež dostupná zadaním about:rights do URL adresy

Kompletný zoznam zmien tiež nájdete v oficiálnych poznámkach k vydaniu pre verziu 3.0.5 a 2.0.0.19.

Užívateľom predchádzajúcich verzii Firefoxu bude aktualizácia automaticky ponúknutá cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus. Ak však nechcete čakať kým vám Firefox ponúkne automatickú aktualizáciu, môžete si ho stiahnuť z oficiálnej download stránky vo verzii 3.0.5 a 2.0.0.19.

Obe verzie Firefoxu sú dostupné pre operačné systémy Microsoft Windows, Linux a Mac OS X. Vývojári odporúčajú prechod všetkým užívateľom Firefoxu 2.0 na novú, tretiu generáciu tohto webového prehliadača z dôvodu ukončenia podpory spoločnosťou Mozilla.

 

Zdroj: Mozillalinks.org

Neprehliadnite: