Úspešná certifikácia slovenského softvéru od NBÚ

Tlačový servis  /  16. 12. 2008, 00:00

Národný bezpečnostný úrad SR po prvýkrát certifikoval softvér pre poskytovateľov certifikačných služieb, ktorý bol vytvorený slovenskou spoločnosťou. Ide o produkt „Disig CASigner“ od spoločnosti Disig, a.s., ktorého použitie umožňuje prevádzkovať vlastnú akreditovanú certifikačnú autoritu.

V súčasnosti sú zo strany NBÚ SR certifikované iba štyri takéto produkty vrátane spomínaného. Produkt "Disig CASigner verzia 1.0“ je v zmysle získanej certifikácie NBÚ SR možné použiť pre poskytovanie certifikačných služieb vrátane správy certifikátov (najmä vydávanie, overovanie platnosti, rušenie a archivácia certifikátov) a služieb infraštruktúry verejného kľúča (PKI), najmä zverejňovanie zoznamu zrušených certifikátov.

 

Elektronický podpis a využívanie elektronických dokumentov sa postupne čoraz viac udomácňujú aj na Slovensku, čo je nepopierateľná a vítaná skutočnosť. Niektoré organizácie a spoločnosti však preferujú pred využitím služieb externej certifikačnej autority vybudovanie a prevádzkovanie vlastnej certifikačnej autority. Implementovaním produktu, ktorý je certifikovaný NBÚ SR ako softvér pre poskytovateľov certifikačných služieb si môžu tieto subjekty vybudovať akreditovanú certifikačnú autoritu, čo im dáva možnosť vydávať tzv. kvalifikované certifikáty, ktoré sa vyžadujú pre tvorbu zaručeného elektronického podpisu. „V rámci trendu informatizácie spoločnosti sa snažíme prispieť našimi produktmi a službami k rozšíreniu používania elektronického podpisu a najmä zaručeného elektronického podpisu. Vývoj a certifikácia produktu Disig CASigner je ďalšia z našich aktivít, ktorá, pevne veríme, napomôže rozšíreniu využívania elektronického a zaručeného elektronického podpisu na Slovensku. Využívanie vlastného softvéru nám umožní poskytovať kvalitnejšie a flexibilnejšie služby nie len pre bežných používateľov, ale aj pre rozsiahlejšie automatizované systémy, ako sú podateľne alebo elektronické archívy.“ hovorí Ing. Ľuboš Batěk, predseda predstavenstva spoločnosti Disig.

Neprehliadnite: