Ďalšia kampaň BSA - Spytajtesasam.sk

Martin Tomšík  /  16. 12. 2008, 10:08

Spoločnosť BSA, ktorá sa zameriava hlavne na boj proti počítačovým pirátom, spúšťa ďalšiu kampaň. Tentoraz si zobrala ako hlavný cieľ malých podnikateľov, používajúcich nelegálny softvér.

Spoločnosť BSA zastupuje mnoho popredných vývojárov softvéru a zameriava sa na boj proti používaniu nelegálneho softvéru tzv. počítačovými pirátmi. 

V novembri spoločnosť spustila kampaň: ,,Pripravte sa na zásah. Čoskoro vo Vašej štvrti," proti veľkým firmám a domácnostiam. Taktiež bol projekt prezentovaný na stránke zasah.eu.

Aktuálne však spoločnosť spúšťa ďalší projekt, tentoraz zameraný na malé firmy pod 50 zamestnancov. Informácie o projekte sú dostupné na stránke Spytajtesasam.sk.

Najviac pirátskych verzii programov sa vyskytuje hlavne v menších firmách, ktoré majú menej ako 50 zamestnancov. Tie sú podla BSA zamerané na reklamu, grafiku, dizajn a iné. Najviac pirátskych verzii vraj majú antivírusové aplikácie, kancelárske balíky Microsoftu, ale aj programy od Adobe, Autodesku a Corelu.

Z prieskumu BSA vyplýva aj fakt, že 40 percent zamestnancov IT firiem môže svojvoľne inštalovať ľubovolný softvér, 30 percent zamestnancov má právo na inštaláciu podľa vnútorných pravidiel a v prípade 30 percent firiem iba IT správca.

Najčastejšie podávajú podnet na používanie nelegálneho softvéru firmami bývalí zamestnanci, prípadne aj tí súčasní. Podnet na prešetrenie však zvyčajne podá konkurenčná firma, vyskytli sa aj prípady, keď udá aj sused suseda.

Kampaň na internete nájdete na URL adrese Spytajtesasam.sk, kde nájdete informácie o samotnej kampani, prípadne nájdete aj odkazy na legalizáciu nelegálneho softvéru.

 

Zdroje: Spytajtesasam.sk a bsa.org

Neprehliadnite: