Znovuzrodenie Windows XP

Martin Fialka  /  22. 12. 2008, 20:27

Windows XP pomaly dosluhuje a dnes už svojim užívateľom neponúka moderný vzhľad a ani zaujímavé doplnky. Tieto nedostatky vadia mnohým užívateľom a preto investujú nemalé peniaze do novšieho a krajšieho Windows Vista. Nemá však zmysel prechádzať na nový operačný systém len kvôli efektom, veď riešenie môže byť naozaj jednoduché.

Zune Desktop Theme

Zune Desktop je vizuálna téma pre Windows XP. Spoločnosti Microsoft sa podarilo oživiť prostredie okien a vzhľadu XP a to tým, že vytvorila čierno - oranžovú tému. A urobila dobre, lebo ohlasy užívateľov sú väčšinou pozitívne.

Túto tému je možne stiahnuť priamo zo stránky Microsoftu, a preto sa nemusíte obávať poškodenia systému z neodborného zásahu.

Stiahnuť: Microsoft.com

 

WinFlip

WinFlip slúži na prepínanie medzi viacerými oknami pri chode systému, pričom táto funkcia pochádza z Windows Vista. Nastavenia nám umožňujú určiť si klávesové skratky ako má WinFlip fungovať. Ovládanie je však veľmi jednoduché, takže s ním nebudete mať problém.

Stiahnuť: Slunecnice.cz

 

Visual Task Tips

Túto funkciu opäť poznáme z Windows Vista alebo užívateľského prostredia Linux. Vďaka tejto funkcii sa nám zobrazí náhľad otvorených okien v lište Štart. Pri nastaveniach tohto programu je len dôležité, aby si ste si určili presnú veľkosť náhľadu okna a rýchlosť obnovovania.

Stiahnuť: Visualtasktips.com

 

RocketDock

Tento doplnok je známy najmä z Mac OS. Jedná sa o lištu so zástupcami nami určených programov. Nastavenia programu nám ponúkajú definovanie pozadia lišty, písma, jeho veľkosť a farbu, umiestnenie na pracovnej ploche a iné.

Stiahnuť: Rocketdock.com

 

Transbar

Týmto programom dokážeme určiť transparentnosť lišty Štart.

Výhodou tohto programu je jeho maličkosť, žiadne ťažké nastavovania, ako aj jednoduchá inštalácia. Viacej informácií o tomto programe získate na Programujte.com.

Stiahnuť: Slunecnice.cz
 

Yod'm 3D

Tento doplnok je známy z prostredia Compiz v Linuxe. To vďaka Compiz Fusion umožňuje vytvorenie virtuálnej kocky, pomocou ktorej môžete prepínať medzi rôznymi pracovnými plochami. Slúži nám hlavne pre prácu s viacerými programami súčasne.

Výhodou je, že kocku je možné ovládať pomocou CTRL + SHIFT + šípky, pričom kocka sa pohybuje podľa osy Y. Na každej pracovnej ploche je možné mať napr. iný obrázok pozadia a podobne.

Stiahnuť: Slunecnice.cz

 

Google Desktop Sidebar

Program je nám známy už z Windows Vista, ale teraz sa jedná o bočný panel od spoločnosti Google. Vďaka nemu môžete pomocou Google hľadať na internete, ale aj v samotnom počítači.

Jeho ďalšou výhodou je aj fakt, že dokáže vyhľadávať v celom texte e-mailov, súborov, hudobných súborov, fotografií, konverzácií, vo Vašej schránke na Gmaily a podobne.

Viac informácií o doplnkoch Google Desktop sidebar nájdete na Desktop.google.com, kde si ho aj môžete nainštalovať.

 

Záverom

Predstavili sme Vám základné možnosti ako svoj Windows XP aspoň trochu oživiť a dodať mu tak novú šťavu. Avšak je otázne či nebude pre Vás lepšie prejsť na jeho novšiu verziu či úplne zmeniť operačný systém.

TIP: Legálny je iba Windows! CD s Linuxom sa zabavia

Neprehliadnite: