Antivírusový program roku 2008: AVIRA AntiVir

Július Pastierik  /  15. 12. 2008, 09:25

Po dvoch rokoch, kedy v hodnotení rakúskeho portálu AV Comparatives zvíťazil slovenský antivírus NOD32 zasadol na víťazný trón nemecký antivírus AVIRA AntiVir.

Rakúsky portál AV Comparatives prevádza každý štvrťrok testy antivírusových programov, pričom strieda on-demand s proaktívnymi testami. Pri týchto testoch zároveň sleduje zároveň počet falošných hlásení, zaťaženie systému či rýchlosť testovania.

V predchádzajúcich dvoch rokoch bol nakoniec vyhodnotený ako najlepší antivírusový program roku slovenský produkt NOD32. Tohto roku však toto prvenstvo tesne stratil a predbehol ho nemecký program AVIRA AntiVir. Tento antivírusový program vo všetkých on-demand aj proaktívnych testoch dokázal odhaliť viac vírusov, ako jeho najsilnejší konkurent. Na druhej strane NOD32 mal menej falošných poplachov pri proaktívnych testoch, takže v celkovom hodnotení v tomto smere dosiahol lepšie výsledky práve on.

O celkovom výsledku napokon rozhodla tá skutočnosť, že nemecký program AVIRA AntiVir dokázal celkove odhaliť viac vírusov ako NOD32, hoci v oblasti proaktívnych testov mal zároveň viac falošných hlásení.

Aký antivírus teda používať? Táto otázka sa často objavuje v diskusných fórach, takže sa pokúsim na ňu dať odpoveď. Pokiaľ hľadáte riešenie pre domácnosti, ktoré vás nebude stáť ani korunu, volil by som nemecký antivírusový program AVIRA AntiVir Personal Edition, pretože v domácnostiach ho môžete používať zadarmo a výsledky testov (a to nielen z roku 2008) hovoria jednoznačne o tom, že je to (nielen) v oblasti freeware programov najlepšie riešenie.

V podnikovej sfére alebo pokiaľ za antivírusový program chcete platiť by som sa viac prikláňal k slovenskému antivírusovému programu NOD32, pretože falošné hlásenia o tom, že napríklad OpenOffice.org či súborový správca FreeCommander obsahujú vírus môžu viesť neznalého používateľa k vymazaniu dôležitých súborov. Preto spomínam práve tieto falošné hlásenia, lebo som ich svojho času pri programe AVIRA AntiVir osobne zaznamenal. Musím však poznamenať, že jeho výrobcovia reagovali pružne a hneď po ďalšej aktualizácii (ktorá je niekoľkokrát denne) sa tieto falošné hlásenia už nevyskytli.

Zdroj: www.av-comparatives.org/seiten/overview.html

Neprehliadnite: