Bit9: Najzraniteľnejší bol Firefox

Marek Molnár  /  16. 12. 2008, 10:24

Bit9 zverejnil štatistiku najmenej bezpečných programov v roku 2008 na Windows platforme.

Bit9 vytvoril toto poradie na základe prieskumu najpoužívanejších programov. Najviac kritických bezpečnostných dier bolo zistených v obľúbenom prehliadači Firefox vo verziách 2 a 3. Spolu ich bolo 40. Treba dodať, že väčšina už bola opravená. V tesnom závese za Firefoxom je Adobe Reader, ktorý obsahoval 31 bezpečnostných dier vo verziách  8.1.1 a 8.1. Prvú trojku uzatvára Microsoft Windows Live Messenger 4.7 a 5.1 s 19 kritickými chybami. V top 12 sa ďalej nachádza aj iTunes 3.2 a 3.1.2 a Skype 3.5.0.28.

Podľa firiem, ktoré sa zaoberajú auditom softvéru, nie je z hľadiska bezpečnostných rizík najpodstatnejším faktorom samotný počet bezpečnostných chýb v programe. Skôr je problémom, že užívatelia nedávajú dostatočný dôraz na pravidelnú kontrolu a aktualizáciu nainštalovaného softvéru. Mnohí menej skúsení užívatelia si ani nevedia poradiť s oznamom o potrebnej aktualizácii. Čiastočným riešením takýchto prípadov môže byť automatická aktualizácia.

Podľa  Bit9 musia firemní administrátori  vo zvýšenej miere sledovať aj to, aké programy sa dostávajú do firemného prostredia zo strany užívateľov a aké z toho vyplývajú bezpečnostné riziká. Veď v roku 2008 sa na trhu objavilo doteraz najväčšie množstvo problémových programov.

Nakoniec treba dodať, že do poradia najmenej bezpečných programov sa dostali len tie, ktoré sú určené pre Windows a zároveň nie je možná ich centrálna aktualizácia ako pri Microsoft System Management Server alebo Windows Server Update Services (WSUS). Zrejme preto sa do rebríčka nedostal aj Internet Explorer.

d3agl3

Neprehliadnite: