Ericsson bude riadiť prevádzku spoločnej 3G siete pre operátorov T-Mobile a 3 UK

Tlačový servis  /  08. 12. 2008, 00:00

Mobile Broadband Network Limited (MBNL), spoločný podnik vytvorený spoločnosťami 3UK a T-Mobile UK, s podielmi 50:50, za účelom riadenia integrácie 3G sietí (RAN, Radio Access Network) pre obidvoch operátorov, uzavrel so spoločnosťou Ericsson (NASDAQ:ERIC) zmluvu o outsourcingu na obdobie štyroch rokov, týkajúcu sa prevádzky a údržby konsolidovanej siete.

T-Mobile a 3 vytvorili dohodu o zdieľaní infraštruktúry v januári 2008, s cieľom vytvoriť najrozsiahlejšiu 3G sieť v Spojenom kráľovstve do roku 2010. Táto priekopnícka spolupráca v oblasti sietí zabezpečí takmer úplné celoštátne pokrytie pre 3G služby a výrazne zlepší intenzitu signálu v budovách. Dohoda taktiež zabezpečí podstatné úspory nákladov ako aj environmentálne prínosy, vrátane vyradenia približne 5 000 už prebytočných základňových staníc z prevádzky.


 

Na základe podmienok zmluvy nesie Ericsson zodpovednosť za riadenie prevádzky a výkonu 3G sietí obidvoch materských spoločností a 2G RAN infraštruktúry spoločnosti T-Mobile. Zmluva na obdobie štyroch rokov umožní, aby MBNL riadil prevádzkové výdavky a poskytoval vysokú úroveň služieb v čase, keď sa konsolidácia siete 3G dostáva do fázy masového využívania.


 

Prvá integrovaná základňová bunka bola objednaná začiatkom februára 2008. Odvtedy spoločnosť MBNL ukončila pilotný projekt v oblasti miest Leeds a Bradford, ktorý úspešne overil technológiu zdieľania siete, a v súčasnosti konsoliduje rádiové siete v rámci celého Spojeného kráľovstva.


 

Do Ericssonu bolo presunutých približne 80 zamestnancov spoločnosti T-Mobile, čím sa ďalej posilnil existujúci potenciál outsourcingu v Spojenom kráľovstve, kde uzavrel Ericsson samostatné zmluvy o outsourcingu so spoločnosťami T-Mobile a 3, pričom obidve patria medzi globálnych zákazníkov spoločnosti Ericsson.


 

Emin Gurdenli, výkonný technický riaditeľ (CTO) spoločnosti T-Mobile, k tomu hovorí: "Dohoda so spoločnosťou Ericsson je ďalší významný krok k realizácii nášho úsilia vytvoriť a prevádzkovať najrozsiahlejšiu 3G sieť v Spojenom kráľovstve. Partnerstvo s osvedčenou a modernou servisnou organizáciou posilňuje náš zámer poskytovať kvalitnejšie, vysokorýchlostné mobilné dátové služby zákazníkom v celom Spojenom kráľovstve."


 

Mats Granryd, generálny riaditeľ Ericsson UK, to komentuje: "Máme veľkú radosť a sme hrdí, že nám bola zverená zodpovednosť za prevádzku rádiovej siete, ktorá patrí spoločnosti MBNL. Ide o nanajvýš vzrušujúci a smelý projekt ".


 

Graham Baxter, CTO spoločnosti 3 UK, dodáva: "Nasadenie našej konsolidovanej mobilnej širokopásmovej siete rýchlo postupuje. Skutočnosť, že spoločnosť Ericsson ako náš dôveryhodný partner prevádzkuje rádiovú sieť bude významným príspevkom k nášmu konečnému cieľu, ktorý spočíva v poskytovaní spoľahlivých a špičkových služieb."


 

Zmluva s Ericssonom je poslednou zo série kľúčových dodávateľských zmlúv uzavretých s MBNL v uplynulých mesiacoch o poskytovaní infraštruktúry rádiovej siete 3G spolu so zmluvou o outsourcingu, týkajúcou sa dodávky vysokorýchlostných ethernetových pripojení do 7  500 základňových staníc, uzavretou na obdobie piatich rokov.

Neprehliadnite: