Mobil bez nabíjačky?

Marek Molnár  /  09. 12. 2008, 09:42

Jednou s trvalých nevýhod mobilných telefónov je ich nemalý apetít po elektrickej energii. Tento problém sa snaží kompenzovať snáď každý vývojársky tím výrobcov. Riešením by v tomto smere mohla byť koncepcia z texaskej univerzity A&M.

Dnešné mobilné telefóny majú kopec funkcií, ktoré vyžadujú trvalú spotrebu energie. Cesta, ktorou sa vývoj momentálne uberá, je v čo najväčšej kapacite batérie a úsporných riešení.Tomuto môže byť zanedlho koniec a to vďaka piezo-elektrickému javu.

Manželský pár Curieovcov už pre rokmi objavil, že pri mechanickom namáhaní niektorých kryštálov sa na ich povrchu dá merať rozdiel potenciálov, t.j. napätie. Tento jav sa dnes využíva v rôznych podobách. Napríklad na meranie torzného namáhania konštrukcií piezo-elektrickými snímačmi, v zapaľovačoch, hodinkách a podobne.

V Texase zistili, že pri istom rozsahu rozmerov je pomer veľkosti sledovaných kryštálov a množstva vytvorenej energie obrátený. To znamená, že napríklad polovičný kryštál vygeneruje dvojnásobné napätie. V tomto prípade stačí na generovanie energie aj chvenie, ktoré vytvárame pri reči. Ak sa táto možnosť bude zdať presaditeľná v priemyselnom meradle, je celkom možné, že o pár rokov budeme nabíjať telefón samotným telefonovaním. Čím viac budeme volať, tým viac čiariek bude ukazovať indikátor batérie.

 

Na to bude musieť samozrejme generátor dodávať viac energie ako spotrebuje samotný telefón, čo je momentálne problém. Na druhej strane by na začiatok stačilo, aby zariadenie kompenzovalo časť energetického výdaja telefónu. Aj v tomto prípade by išlo zrejme o podstatné predĺženie nabíjacieho cyklu cez kábel.

 

zdroj:www.mobilport.hu

d3agl3

Neprehliadnite: