Tlačová správa – Víťazi Festivalu vedy a techniky postúpili na svetovú súťaž Intel ISEF

Tlačový servis  /  03. 12. 2008, 00:00

Asociácia pre mládež, vedu a techniku aj tento rok pripravila počas novembrového TÝŽDŇA VEDY národnú súťaž a zároveň aj prehliadku vedecko-technických projektov a výskumných prác mladých ľudí do 20 rokov Festival vedy a techniky 2008, ktorý sa uskutočnil v Bratislave, v dňoch 27.11.-29.11.2008, v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Realizáciou podujatia sme prispeli k vyzdvihnutiu vzdelania mladých  ľudí v oblasti vedy ako cesty k vedomostiam, diskutovali sme o vedeckých problematikách, hľadali sme spojitosť medzi mladými ľuďmi a vedou, budovali sme občiansku spoločnosť a medzinárodnú spoluprácu.

Na Festival vedy a techniky prijali pozvanie aj predstavitelia našich partnerských organizácii z Belgicka, Španielska, Česka, Poľska a Maďarska, čím sa vytvárajú dobré podmienky na výmenu skúseností a nadväzovanie priateľstva medzi mladými ľuďmi. Podujatie dáva mladým vedátorom možnosť prezentovať výsledky svojej výskumnej a pozorovateľskej práce verejnosti, diskutovať s odborníkmi z jednotlivých vedeckých a technických disciplín.

Záujemcovia prihlásili svoje projekty v nasledujúcich kategóriách:

Biochémia, Bunková a molekulárna biológia, Environmentálny manažment, Environmentálne analýzy, Energie a preprava, Fyzika a astronómia, Chémia, Lekárstvo a zdravie, Matematické vedy, Mikrobiológia, Počítačové vedy, Spoločenské vedy, Technika: elektrická a mechanická technika, Technika: technológie a biotechnológie, Vedy o rastlinách, Vedy o zemi, Vedy o zvieratách.

Víťazi Festivalu vedy a techniky budú v roku 2009 reprezentovať Slovensko so svojimi vedeckými prácami na:

A/ svetovej súťaži International Science and Engineering Fair - Intel ISEF, 8.-15. mája 2009, Reno, Nevada, USA

Tomáš Sabadoš a Michal Síkora, Gymnázium sv. Tomáša Akvinského, Košice

Projekt: Tečenie magnetických kvapalín s voľným povrchom

Martin Paňko, Gymnázium Exnárova 10, Košice

Projekt: Počítačová simulácia avaskulárneho rastu tumoru s chirurgickou terapiou

B/ medzinárodnej olympiáde udržateľného rozvoja I-SWEEEP, 15.-20. apríla 2009, Texas, USA

Roman Hapčo a Nikola Chaloúpková, Gymnázium Liptovský Hrádok

Projekt: Metodicko-praktická príručka o povrchových a pitných vodách

C/ prestížnej výstave mladých vedcov ESI (Expo Science International), 23.-28. júl 2009, Nabeul Tunisko

Martin Proks, AMAVET Comp 849, Košice

Projetk: Mini Kancelária

Michal Zajaček a Ivan Hapčo, Evanjelické lýceum, Bratislava

Projekt: Meranie, význam a využitie slnečnej energie

a na ďalších európskych súťažiach v Bruseli, Namure, Barcelone, Prahe.

Vynikajúce projekty boli odmenené napríklad cenou dekana Prírodovedeckej fakulty UK, cenami od amerických vedeckých spoločností udelené prostredníctvom Science Servis USA, medzi ktorými je napríklad šek na 200 dolárov či diplom vedecko-technickej spoločnosti v YALE a mnoho ďalších vecných cien.

Možnosť zúčastniť sa na podujatiach ako je Festival vedy a techniky je silnou motiváciou a príležitosťou pre mladých autorov projektov otvoriť sa novým inšpiráciám, priateľstvám a tvorivosti. Pomáhame im naplniť ich predstavy zo všetkých síl, pretože veríme, že podporovať rozvoj vzdelávania a záujem o vedu sa oplatí.

Viac informácií o projekte Festival vedy a techniky nájdete na www.festivalvat.sk