Portable aplikácie sú IN - 1. časť

Marek Molnár  /  08. 12. 2008, 13:09

Dnes má prenosné médium takmer každý. Buď pri sebe vedome nosí USB kľuč, či externý disk, alebo možno ani len netuší, že svoj mobilný telefón, či fotoaparát môže použiť na záznam dát.

Mnohí používajú svoje prenosné médiá iba na účel prenosu dát. Pritom existuje nepreberné množstvo aplikácií, určených pre tieto zariadenia. Dávajú užívateľovi veľkú mieru slobody a akcie schopnosti, najmä v prípade  problémov s počítačom. Tiež sa dajú využiť, ak nemáte dostatočné  oprávnenia na počítači, na ktorom pracujete.

Prakticky všetko, čo sa nemusí inštalovať, alebo nepotrebuje pre svoj chod prepis registrov, sa dá použiť ako portable aplikácia.

Výsledkom testovania veľkého množstva aplikácií je zoznam 44 aplikácií, ktoré Vám odporúčame. Všetky programy boli otestované a jednotlivé funkčnosti odskúšané. V prípade, že sme narazili na obmedzenie, spomenieme ho v popise programu. Rovnako uvedieme prípadnú lokalizáciu jazyka. Názov aplikácie je zároveň odkazom na stránku, kde sa dá stiahnuť.

 

1) Portable apps menu
Na zjednodušenie používania portable softvérov existuje celá rada aplikácií.
Na stránke Portableapps.com, ktorá sa venuje prenosným aplikáciám, sa nachádza, okrem iného, aj program PortableApps.com Menu. Ten Vám umožní spúšťať programy na prenosnom médi a to pomocou menu v systray. Nemusíte tak hľadať v adresárovej štruktúre, či vytvárať odkazy. Dá sa stiahnuť v troch verziách: 

  • I. Základné rozhranie, ktoré neobsahuje programy. (1,2MB)
  • II. Rozšírené rozhranie obsahujúce 11 programov (100 MB)
  • III. Full rozhranie obsahujúce 13 programov vrátane balíka Open Office (350 MB) 

Navrhujem nahrať si verziu I. a doplniť ju o programy, ktoré chcete používať. Všetky programy sa dajú do menu a na kľúč jednoducho pridať pomocou menu "možnosti/pridať aplikáciu". Program obsahuje aj slovenskú lokalizáciu. 

Ak máte záujem pridať inú aplikáciu, ako podporuje program, je to po malej modifikácii možné.  Stačí Vašu aplikáciu nahrať do adresára PortableApps a do názvu .exe súboru pridať .paf (pred samotnú koncovku .exe). Potom stačí postupovať klasicky, kedy Apps menu váš program zoberie za svoj a pridá ho do menu.

Okrem aplikácií sa v menu nachádzajú odkazy na adresáre na kľúči, konkrétne sú to Dokumenty, Obrázky a Videá.

Aplikácie ďalej umožňuje spustiť vyhľadávanie na prenosnom médiu, kde sa nachádza, ako aj na pevných diskoch alebo na internete. V pravej časti sa ešte nachádza tlačidlo prieskumníka. V spodnom riadku menu sa zobrazuje aktuálny stav kapacity média. Ak chcete odstrániť softvér z menu, stačí zmazať adresár, kde sa nachádza.


2) 7-ZipPortable

Názov programu napovedá, čo je jeho úlohou. Ide o komprimačný nástroj, ktorý pozná niekoľko formátov. V menu sa dá nastaviť aj Slovenčina. Umožňuje delenie na viac archívov, vloženie hesla, či tvorbu sfx archívov. Rozhranie je jednoduché, intuitívne a zrejme nepotrebuje ďalší komentár.

 

3) Abi Word portable

V prípade, že potrebujete pracovať s dokumentami .doc, odporúčame tento program. Je relatívne malý (17 MB)  a dostatočne rýchly. Jeho prostredie silno pripomína klasický Word a na editovanie dokumentov je mimoriadne vhodný. Nemá samozrejme všetky funkcie ako samotný Word, ale väčšinu používaných obsahuje. Interface má aj slovenčinu, avšak pre automatickú kontrolu textu existuje slovník, ale len na češtinu.

 

4) Asterix logger

V prípade, že potrebujete zobraziť heslá, ktoré sa schovávajú za hviezdičkami, môžete využiť tento malý program. Na rozdiel od ostatných nezobrazuje heslá len vo svojom okne, ale aj na mieste, kde je automaticky vyplnené, poprípade tam, kde ho píšete. Načo je to dobré? Napríklad ak máte uložené heslá na FTP v total commanderi a chcete si vytvoriť podobné kontá aj na inom počítači. Heslo, ktoré ste zabudli a nedá  sa pomocou CTRL+c skopírovať, sa zobrazí a je aj kopírovateľné. Okrem toho si heslá môžete rovno i uložiť, avšak nefunguje na niektoré systémové heslá.

 

5) CD Recovery Toolbox Free

Ak máte doškrabané médium a systém Vám odmieta dvd načítať, potom sa neviete dostať ani na nepoškodenú časť. V tomto môže pomôcť táto šikovná utilitka, ktorá umožní kopírovanie z nepoškodených častí média. Dokonca umožňuje viacnásobným čítaním záchranu dát z poškodenej časti.  Nemá žiadne klasické menu alebo nastavenia. Jednoducho si metódou "step by step" vyberiete médium a z ponuky prieskumníka súbory, ktoré chcete zachrániť z poškodeného média.

Vyskúšané na beznádejne poškrabanom DVD. Pri veľmi poškodených častiach je operácia časovo náročná. Jeden 80 MB súbor čítalo 35 min, ale všetky dáta boli zachránené.

 

6) ClamWinPortable  

Ide o klasický antivírus. Počas dvoch týždňov sa mi aktualizoval tri krát, takže má aj pomerne aktuálnu databázu vírusov. Nepôjde zrejme o špičkovú ochranu, ale v prípade zamorenia počítača, môže byť veľmi užitočný. Cesty k súborom a adresárom potrebným pre chod sú v nastavenia zapísané relatívne, preto pre svoj chod nepotrebuje inštaláciu.

 

7) CommandPromptPortable  

Utilitka nás dostane do dosovského command okna.

 

8) ConvertAllPortable

Tento malý program slúži na konvertovanie jednotiek (nielen SI). Program je v angličtine a obsahuje aj jednotky, ktoré nie sú celkom bežné. 

 

9) CoolPlayer+ Portable  

Jedná sa o prehrávač MP3 s klasickými funkciami. Dokonca je možné nastaviť, na ktorú úroveň hlasitosti má reagovať (master volume, wave volume). Toto ocenia najmä majitelia multimediálnych klávesníc.

 

10) ADRC_Data_Recovery_Tools_v1.0

Vyprázdnili ste omylom kôš, keď v ňom boli aj dôležité súbory? Nič nie je stratené. Stačí spustiť túto utilitku, vybrať cieľovú jednotku a preskenovať ju, následne program nájde všetky zmazané súbory alebo môžete dať hľadať konkrétny súbor. Program ukáže zmazané súbory a ich integritu. Pri High integrite je takmer isté, že súbor je obnoviteľný. Pri ostatných je to otázne, ale nie nemožné. Závisí to od toho, či boli dáta fyzicky premazané, napr. defragmentáciou alebo iným súborom. Utilita vie obnoviť aj poškodený súbor.


11) Dekart private disk light

Portable verzia populárneho kryptovacieho programu. Pomocou neho vytvoríte jednoducho súbor, ktorý sa správa ako ďalšia disková jednotka. S ňou pracujete rovnako ako s akoukoľvek inou, pričom sa automicky pridá medzi logické jednotky v časti "Tento počítač". Na pripojenie je samozrejme potrebné heslo.

 


12) DoubleKiller

Táto utilita vyhľadáva duplicitné súbory. Je možné pridávať časti názvov, logické operátory a rôzne parametre hľadaných súborov.

 

13) Eraser portable

Jedná sa o klasický skartovač súborov. Tu by Vám pri mazaní nepomohol ani spomínaný ADRC Data Recovery Tools v1.0. Je otázne, či by dokázali obnoviť zmazané dáta v nejakom laboratóriu, bežným spôsobom to však možné nie je. Program niekoľko násobným spôsobom prepisuje dáta, pričom porušuje matematické pravidlá zápisu dát, ktorých sa držia HDD disky pri ich ukladaní.


14) File asassin
1.06  

Program dokáže pomôcť, ak neviete zmazať nejaký súbor, ktorý je zamknutý,  napríklad nepríjemný červ či spyware. Pokročilou metódou dokáže odomknúť moduly, uvolniť dll alebo zhodiť celý proces. Následne súbor zmaže. Treba si však dobre rozmyslieť takúto akciu, nesprávny zásah môže znefunkčniť systém ako taký.

 

15) Gimp portable

Gimp je obľúbený free editor grafiky. V prípade potreby sa pomocou neho dajú vykonávať klasické postupy pri úprave a tvorbe grafiky.

 

Program disponuje trochu iným typom ovládania, aký je vo Windows bežný, ale po chvíľke sa dá na to zvyknúť. Umožňuje prácu s  vrstvami, filtrami a podobne.

 


16) GSpot

Táto utilita zistí pri multimediálnom súbore kódek, ktorý využíva. Hodí sa to, keď Vám nechce počítač prehrať súbor a vy neviete o ktorý kódek ide.


17) HijackThis

Veľmi šikovná utilita, pomocou ktorej môžete preskenovať počítač. Následne môžete ukončiť nebezpečné procesy, či uzamknúť kľúče v registroch. Pozor na to, aby ste neurobili niečo s potrebnými systémovými zápismi. Môžete zhodiť celý systém. Ak nie ste si istý, je tu skvelá možnosť pustiť log na adrese http://www.hijackthis.de/cz, kde sa vykoná on line analýza a odporúčané akcie. V prípade infikovaného počítača, považujem túto utilitu za neoceniteľnú pomoc.


18)
iiISystem Wiper

Táto utilita zmaže Vašu činnosť na počítači, napríklad posledné otvorené súbory, temp, cache, históriu Word a podobne. Šikovná utilita, ak chcete zahladiť stopy toho, čo ste na počítači robili. Obsahuje aj českú lokalizáciu.

 

19) InfraRecorderPortable

Slúži ako napaľovací soft. Hodí sa, keď ste niekde, kde nie je nainštalovaný podobný program a mechaniku máte k dispozícii. V nastaveniach sa dá zmeniť jazyk na slovenčinu.

 

20) installedcodec

Ukáže kódeky, ktoré sú na skenovanom počítači prítomné.

 

21) ipnetinfo

Pomôcka pre získanie informácií o externej IP adrese (Držiteľ domény, štát, meno adresa a podobne). Pri vyhľadávaní použije Whois server, ARIN poprípade RIPE, APNIC alebo LACNIC. Dobrou pomôckou je pri odhaľovaní odosielateľa nevyžiadanej pošty.

 

Toto je prvá polovica aplikácii, ktoré Vám odporúčame. V prípade záujmu môžem pripraviť skomprimovaný balíček programov, ktorý stačí nakopírovať na prenosné médium.

Ak máte dobré skúsenosti s inými portable aplikáciami, napíšte nám na e-mail, alebo do komentárov. Po odskúšaní ho môžeme pridať.

Nabudúce si predstavíme zvyšné užitočné programy, ktoré nám môžu pomôcť.


zdroj: http://portableapps.com/, http://portable.own.cz | d3agl3

Neprehliadnite: