Databáza Deutsche Telekomu je už na čiernom trhu

Marek Molnár  /  01. 12. 2008, 10:34

Nedávno sme Vás informovali o strate dát najväčšieho operátora v Nemecku. Kauza má pokračovanie.

V článku sme popísali zmiznutie dát užívateľov mobilného operátora. V tom čase firma presviedčala verejnosť, že zmiznuté dáta nie sú nikde k dispozícii. Momentálne je bez pochýb jasné, že toto tvrdenie nie je založené na pravde. Na čiernom trhu sa tieto dáta už nachádzajú, čo je v podstate samozrejmé.

Databáza obsahuje okrem mena, dátumu narodenia a bydliska aj bankové údaje. Celá kauza vyšla na verejnosť, keď sa viacero poškodených obrátilo na redaktora magazínu Stern. Poškodení sa sťažovali, že im z účtov zmizli rôzne sumy peňazí. Podľa predpokladov je v ohrození niekoľko tisíc predplatiteľov internetových a telekomunikačných služieb.

Podľa Sternu je na čiernom trhu na predaj profilový balíček viac ako tisíc firiem. K niekoľkým sa redaktorom aj podarilo dostať a po nahliadnutí ich odovzdali firme DT. Koncern doteraz nemá predstavu ako sa dostali informácie von.

Volker Wagner, riaditeľ bezpečnosti v DT vyhlásil, že na prvý pohľad sa ani nezdá, že dáta by skutočne pochádzali z Deutsche Telekom. Podľa neho nesedí formát dát, a mnohé dátumy narodenín, či čísla účtov nesedia s ich databázou. Toto sa myslím dá považovať skôr za vytváranie dymovej clony. Je pravdepodobné, že človek, ktorý vykonal tento hack, sa vyzná aj v práci s databázami. Nemusí predávať dáta presne tak ako ich získa. Upraviť formát tabuliek poprípade zlúčiť s inými databázami nie je vôbec zložitý úkon. Podľa Wagnera nešli hackeri na slepo, ale objednal si ich niekto so zameraním na predaj databáz.

Trh s databázami je prítomný všade. Každá reklamná agentúra, či telemarketingová spoločnosť sa snaží dostať k čo možno najnovšej databáze potencionálnych zákazníkov. Za tieto dáta sa platia nemalé sumy. Môžeme s pokojným svedomím vyhlásiť, že každý z nás, nejakým spôsobom figuruje v niekoľkých podobných databázach.

V kauze Deutsche Telekomu sa vyskytla ešte jedna časť užívateľov, ktorí pochodili o trošku lepšie ako tí, ktorých okradli na ich účtoch. Táto skupina bola "len" zaplavená reklamami, ponukou na poistenie, a linkami na herné servery.

Momentálne sa oficiálne vyšetruje osemnásť prípadov zneužitia dát a sama spoločnosť už podala sedem trestných oznámení. T-mobilu, dcérskej spoločnosti Deutsche Telekomu, ukradli v roku 2006 dáta niekoľko miliónov užívateľov. Podľa Der Spiegel nie je žiadny  problém sa dostať k dátam 30 miliónov zákazníkov T-Mobilu. Uvidíme ako bude kauza pokračovať. Je však nepravdepodobné, že nemecké úrady vinníka niekedy aj dopadnú.

d3agl3

Neprehliadnite: