Mobilný telefón od Microsoftu a Nvidie

Martin Šajna  /  01. 12. 2008, 08:51

Postupom času sa asi počítače a mobilné zariadenia zjednotia. Do boja medzi vysoko kvalitnými zariadeniami s dotykovými displejmi vchádzajú aj Microsoft a Nvidia s ich zariadením postavenom na grafickom čipe s funkcionalitou, doteraz nevídanou na mobilných telefónoch.

Bolo to na jar, kedy Nvidia v svojom ústredí v Santa Clare v Kalifornii demoštrovala prototyp mobilného telefónu s integrovaným čipom Tegra. Teraz už však vieme aj to, že táto platforma bude používať operačný systém (OS) Windows Mobile. Prototyp je zatiaľ o niečo hrubší, ako bude samotný produkt vo výrobe.

Načo sa vlastne môžeme tešiť? Nvidia ako nekorunovaný kráľ grafických procesorov sa pokúsi použiť jeden z ich najnovších čipov, aby sa pripojil ku ostatným výrobcom mobilných telefónov. Po rokoch strávených zlepšovaním výkonu počítačov sa firma začne naplno podieľať na budúcnosti a vylepšovaní grafického výkonu MID (Mobile Internet Device - Zariadenie pre mobilný internet), ktoré sa pohodlne zmestia do vrecka.

Mobilný telefón od Nvidie

Mobilný telefón s výzorom podobným iPhonu a čipom Tegra APX (alebo Tegra 600) bude zvládať takmer všetko, čo osobný počítač. A Nvidia nevytvára len grafický komponent, ale celé zariadenie. Tegra je odlišný od procesoru Atom od Intelu, ktorý ponúka procesor oddelený od čipsetu, pretože Nvidia integrovala všetko do jedného silikónového dielu. To ho činí viac príbuzným ku OMAP procesorom od Texas Instruments alebo Snapdragonu od Qualcommu.

Nvidia sa snaží vtesnať čo najviac sily do iba niekoľko stomiliwattov elektrickej energie. Procesory v notebookoch zvyčajne operujú s energiou, ktorá sa pohybuje niekde medzi 10 až 35 wattov. Najväčšia odlišnosť pre užívateľa však bude zážitok zo zariadenia s Microsoft Windows Mobile v spojení so silou grafiky, akú poskytujú karty GeForce od Nvidie.

Platforma ktorá bola prezentovaná, je ďaleko za hranicami toho, čo poznáme, keďže za pomoci akcelerometru zvládne prehrávať video v HD kvalite (1280 × 720 pixelov), či hranie graficky náročných 3D hier (napr. Quake 3 Arena). Zariadenie je dizajnované, aby vydržalo pri maximálnom vyťažení viac než 10 hodín. Na videu môžete vidieť prototyp pripojený k LCD televízoru a cez konektor prenášajúci obraz v rovnakej kvalite ako napríklad z počítaču alebo HDTV prehrávača.

Video z demonštrácie: http://cnettv.cnet.com

Zdroj:
http://news.cnet.com
http://www.nvidia.com

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: