E-learning pomáha slovenským stredoškolákom pripraviť sa na euro

Tlačový servis  /  26. 11. 2008, 00:00

V rámci príprav Slovenska na zavedenie eura od 1. januára 2009 sa študenti stredných škôl vo veku od 14 do 19 rokov mohli oboznámiť s novou národnou menou a so základmi bankovníctva a financií. Umožnil im to nový e-learningový kurz vytvorený v spolupráci s Ministerstvom školstva SR, Slovenskou sporiteľňou a spoločnosťou Cisco.

Kurz je k dispozícii na stránke http://euro.netacad.sk. Ide o prvý online kurz vytvorený špeciálne pre slovenské stredné školy. Obsahuje štyri vzdelávacie moduly, zamerané na eurozónu a Európsku úniu, na euro ako menu, na národný implementačný plán, a na terminológiu bankovníctva a financií. Absolvovanie kurzu trvá približne dve hodiny. Po absolvovaní online vzdelávania môžu študenti vyplniť online test, v ktorom si svoje novozískané znalosti overia. Kurz doteraz úspešne absolvovalo na Slovensku viac ako 9 tisíc študentov z 240 škôl.

 

Vzdelávací obsah kurzu spracovali odborníci zo Slovenskej sporiteľne spolu s pedagógmi z Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. O vytvorenie on-line verzie kurzu pre študentov sa postaral tím z programu Sieťových akadémií Cisco.

 

„Sieťový akademický program Cisco“ na Slovensku funguje od roku 1999 a umožnil nám získať cenné skúsenosti s organizáciou on-line vzdelávacích kurzov. Ďalším prirodzeným krokom bola snaha o využitie týchto skúsenosti mimo rámec programu Sieťových akadémií. Preto keď sa objavila potreba nájsť vhodný spôsob šírenia informácie o problematike Eura v akademickej sfére, vznikla myšlienka vytvorenia on-line vzdelávacieho kurzu pre všetky stredné školy na Slovensku. Táto cieľová skupina bola vybraná aj z toho dôvodu, že sa jedná o vekovú skupinu, ktorá predstavuje internetovú generáciu, a e-learningovu verziu kurzu privítali s nadšením,“ povedal František Jakab, manažér Sieťového akademického programu Cisco pre Slovensko.

 

Ministerstvo školstva SR zároveň vyhlásilo súťaž pre zúčastnené školy a triedy. Z celkového počtu 240 škôl cenu „Najúspešnejšia škola vo vzdelávacom programe o EÚ a eure za rok 2009“ získala Obchodná akadémia, Kapušianska v Michalovciach s celkovým počtom 351 zúčastnených študentov, čo predstavuje 88 percent všetkých študentov školy. Cenu v kategórii Najúspešnejšia trieda udelili Ministerstvo školstva SR, SLSP a Cisco triede 3.A (minulý školský rok 2.A) z Obchodnej akadémie, na Dlhej ulici v Senici. V kategórii Región s najvyšším počtom zapojených škôl zvíťazil Banskobystrický samosprávny kraj.

 

„Dlhodobá spolupráca s našimi partnermi rozširuje možnosti, aby sme školám mohli ponúknuť aktuálne informácie s využitím inovatívnych metód. Vo vzdelávacom procese sme využili moderný prístup a priniesli sme stredným školám nový a kvalitný obsah. Verím, že práve vďaka tomu bol online vzdelávací kurz o EÚ a eure taký úspešný“, povedal Ján Mikolaj, podpredseda vlády Slovenskej republiky a minister školstva.

 

„V čase, keď sme začali vyvíjať koncept online vzdelávacieho kurzu o EÚ a eure, neexistoval žiaden vzdelávací materiál na túto tému. Vysoký počet participujúcich študentov je dôkazom, že študenti sa zaujímajú o nové prvky obohacujúce ich každodenný rozvrh, a sme radi, že sa zaujímajú aj o témy ako sú bankovníctvo, financie či zavedenie eura. Teší nás, že sme študentom pred januárovým vstupom do eurozóny mohli poskytnúť takéto skvelé nástroje,“ komentovala Regina Ovesny-Straka.

Neprehliadnite: