Gameri nie sú vraj závislí

Marek Molnár  /  26. 11. 2008, 11:56

Tento názor vyjadril zakladateľ organizácie Smith & Jones Centrum, kde sa zaoberajú liečením závislostí.

Nedávno sme Vás informovali o snahe Číny pridať prílišné hranie hier na zoznam duševných porúch. Keith Bakker, ktorý založil v roku 2006 Smith & Jones Centrum sa však s touto ideou nestotožňuje. Prezentoval svoj postoj aj na BBC.

Po liečení niekoľkých stoviek pacientov vyslovil na tieto časy rebelskú myšlienku, že chorobné hranie hier nie je v žiadnom prípade duševnou poruchou. Nejde o závislosť v pravom slova zmysle a k liečeniu problému preto nie je možné použiť obdobné metódy, ako pri liečení závislostí.

Použitie liečebných postupov klasických odvykacích kúr doporučuje Bakker jedine v prípadoch, keď je prítomná aj iná závislosť, napríklad na drogách. Jedná sa však o menej ako cca 10% prípadov. Čo však s ostatnými?


"Prichádzajú k nám deti, ktoré majú rovnaké symptómy ako závislí. Čím viac sa však problémom zaoberám, tým menej verím, že tu ide o závislosť. Väčšina z pacientov potrebuje skôr rodičov a učiteľov" vysvetľoval Bakker. Práve na základe tejto teórie aj volí postup liečby. Dôraz pri tom kladie na opravu sociálnych a komunikačných vzťahov v okolí pacienta, čo má zabezpečiť opätovné začlenenie pacienta do spoločnosti.

 


Podla neho je väčšina pacientov len zanedbaná rodičmi alebo sú cieľom šikany a podobne. Ak sa podľa neho dostanú pacienti do prostredia v ktorom ich prijmú a vypočujú, tak sa väčšinou bez problémov vzdajú počítačových hier.

"Ide proste o voľbu. Pacienti si dobre uvedomujú čo robia, ale jednoducho nemajú popud to zmeniť a tento stav im vyhovuje. Ak sa nenájde nikto, kto im pomôže, tak sa nezmení v ich stave nič."

Veda už dlhšie hľadá odpoveď na otázku či agresívne hry naozaj zvyšujú ageresivitu hráčov. Podľa štúdií v Smith & Jones sa  potlačovaný hnev, agresivita a bezmocnosť kumuluje v mladých ľuďoch skôr ako si zvyknú na neustále hranie "drsných" hier. Nie je výnimkou, že  vďaka takýmto hrám sa stretnú práve ľudia, ktorý sú vylúčení z kolektívu.

"Ak by som nazval chorobné hranie addikciou (psychická závislosť), tak by som im neprávom zobral možnosť voľby, ktorá je v týchto prípadoch plne možná.", zakončil Bakker, ktorý bol sám závislý na alkohole a drogách

Zdroj: itcafe.hu

 

d3agl3

Neprehliadnite: