BSA varuje: Pripravte sa na zásah

Martin Tomšík  /  25. 11. 2008, 11:48

Protipirátska organizácia BSA spúšťa internetovú stránku zasah.eu. Stalo sa tak v súvislosti s medziročným nárastom oznámení na pirátov z 98 na 128 podaní.

Protipirátska spoločnosť BSA sa snaží podtitulom "Pripravte sa na zásah. Čoskoro vo Vašej štvrti," varovať používateľov nelegálneho softvéru pred možnou policajnou raziou. Príčinou policajného zásahu má byť používanie nelegálneho softvéru firmami či užívateľmi, ktorý ich následne predávajú.

BSA tak spúšťa kampaň, pre ktorú vznikla aj internetová stránka  www.zasah.eu. Billboardy a citilighty majú byť umiestňované v oblastiach, kde je možný policajný zásah proti pirátom a kde je hlásených najviac podaní. 

 

„Zatiaľ, čo sme vlani dostali 98 oznámení na pirátov, tento rok ich už bolo 128“ uviedla Adriana Tomanová, právna zástupkyňa BSA. V 90 percent prípadoch je policajná prehliadka možných pirátov v následku podania podnetu niekoho z vnútra firmy či z jeho blízkeho okolia. Okrem firiem sú podnety podané aj na domácnosti či susedov.

Hoci v rozvojových krajinách je miera pirátstva 20 až 25 percent, na
Slovensku je to až 45 percent. V susednej Českej republike je miera pirátstva iba 39 percent.

Podľa štatistiky BSA sa v malých a stredných firmách vyskytuje nelegálny softvér priemerne v hodnote 250 tisíc korún. Túto hodnotu dosahujú aj niektoré domácnosti. „Najmä domáci zberatelia programov, ktorí v skutočnosti takýto softvér ani nepoužívajú, majú ho len v počítači nainštalovaný.“, povedala Slavomíra Šikurová.

Objavujú sa aj prípady, kedy je nelegálny softvér predinštalovaný samotným predajcom v snahe ponúknuť počítač za čo najnižšiu cenu. „Zákazníka ale už neupozorní, že nainštalovaný softvér je nelegálny,“ dodala Šikurová.

Množstvo domácností, ktoré používajú nelegálny softvér sa však snaží úmyselne ušetriť peniaze. Firmy zasa inštalujú väčší počet licencií, ako povoľuje licenčná zmluva.

Ušetriť peniaze môžete aj inštaláciou bezplatného softvéru, ktorý má často rovnaké funkcie a má aj podobné ovládanie ako ten platený. Jeho inštaláciou a následným používaním neporušujete žiadnu licenciu. Príkladom sú aj aplikácie ako bitmapový editor Gimp, kancelársky balík OpenOffice.Org a množstvo iných bezplatných aplikácii.

Webová kampaň sa nachádza na stránke zasah.eu, billboardy a citilighty nájdete rozmiestnené po celom Slovensku.

 

Zdroje: Bsa.sk, Zasah.eu

Neprehliadnite: