10,5 miliónov nemcov nakúpi darčeky cez e-shop

Marek Molnár  /  25. 11. 2008, 10:53

Podľa predpokladov využije 10,5 miliónov nemeckých občanov internetové nakupovanie, za účelom získania darčekov pre svojich blízkych. Toto je doteraz historicky najväčší počet.

Agentúra BITKOM tvrdí na základe štúdie, že rozmach využitia e-shopov bude v tento rok enormný. Podľa nich treba ešte rátať s 7,7 miliónov ľudí, ktorí o tejto možnosti vážne uvažujú. Výsledkom je, že každý siedmy nemec starší ako 14 rokov vyberie darček radšej sediac pred monitorom, ako za výkladom kamenného obchodu. Spolu 18 miliónov respondentov vyhlásilo, že nákup cez e-shop je pre nich ideálnou možnosťou nákupu.

Viac ako 2 milióny zákazníkov uviedlo, že už darčeky takouto formou nakúpilo, keďže si nechceli nechať nákupy na poslednú chvíľu. Vyhli sa tak stresu, poprípade možnosti, že tovar bude vypredaný.



Markantné rozdiely sú aj v delení do vekových kategórií, čo je celkom aj logické. Vo veku 18 - 44 rokov je percento nakupujúcich cez internet 25%, kým nad 60 rokov sú to iba 2 percentá. V delení podľa pohlaví je výsledok nasledovný: muži 18 percent. Ženy 13 percent.

Cieľom Bitkomu bolo týmto prieskumom poukázať na to, aby ani vo sviatočných chvíľach ľudia nezabúdali na základné pravidlá. Aby porovnávali reálnu cenu produktov a služieb.

Aby nenaleteli na akékoľvek "akcie", vybrali vhodné darčeky a odkladali si bločky a faktúry. Poukazujú na bezpečnosť, keďže aj odchytávači údajov sú v tomto období v strehu. Radia ukladať všetky objednávacie informácie, e-maily a podobne, pre prípadné reklamácie.

Nabádajú na opatrnosť, lebo sviatky sa pri neopatrnej práci s počítačom, môžu rýchlo zmeniť na nočnú moru a začiatok nového roku  by tak mohol mať trpkú príchuť.

d3agl3

Neprehliadnite: