BlackBerry Storm už čoskoro aj vo Verizone

Martin Šajna  /  18. 11. 2008, 12:46

Celkom isto prichádzame do éry len dotykom ovládaných prístrojov. Výnimkou nie sú ani mobilné telefóny, ktoré sa čoraz viac podobajú vreckovým počítačom. A preto RIM vytvoril BlackBerry Storm, ktorý sa začne predávať už aj v Amerike. Viac o tomto telefóne sa dozviete v článku.

AT&T ponúka Apple iPhone 3G, americký operátor Verizon Wireless vsadil pre zmenu na iného "koňa". Už 21. novembra si budú môcť jeho zákazníci zakúpiť nový BlackBerry 9500 známy ako Storm - prvé zariadenie tejto značky s dotykovým displejom. Bude sa predávať so zmluvou na dva roky za cenu $199 (4686 Sk/141,17 €), ktorá je rovnaká ako pri iPhone 3G (8GB) v AT&T.


Storm ponúka veľký 3.25 palcový dotykový displej s rozlíšením 360 na 480 pixelov (čo je na šírku o 40 pixelov viac ako pri iPhone). Pretože posielanie správ a samotné písanie bolo na BlackBerry obtiažne, nové zariadenie prichádza s virtuálnou klávesnicou. Displej, ktorý je v smartphone, používa systém s názvom SurePress. Ten pretvoril celú plochu displeju na tlačidlo, teda celý môže byť zatlačený do prístroja. Klávesnica je plná QWERTY, ako ju poznáme napríklad z telefónov s Windows Mobile. Problém bude asi len v navyknutí si na silnejšie stláčanie ako na iných softvérových klávesniciach.


BlackBerry Storm Keyboard

Nové BlackBerry bude sice využívať 3G sieť Verizonu (EV-DO), ale dosť zamrzí chýbajúca podpora Wi-Fi, ktoré je už akýmsi štandardom pri telefónoch s operačným systémom. Súčasťou telefónu je predinštalovaná aplikácia DataViz Documents to Go. Vďaka nej môžeme editovať dokumenty Microsoft Office priamo v telefóne. Dostupná je aj aplikácia pre prácu s e-mailom, internetový prehliadač s podporou dotykového ovládania, čítačku RSS a audio/video prehrávač s možnosťou prijímania streamového signálu.

Vo Veľkej Británii si môžete BlackBerry Storm zakúpiť dokonca zadarmo vo Vodafone, pri mesačnom paušály £35 (1230 Sk/370,55 €). V základnom balení je ku  1GB vnútornej pamäti priložená ešte aj 8GB MicroSDHC karta. Telefón samozrejme zvláda komunikáciu cez Bluetooth 2.0, má pohybový a svetelný senzorGPS a nejedného hudobného nadšenca poteší aj štandardný 3.5mm konektor na slúchatká. Prínosom je určite aj 3.2megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou. Batéria (1400mAh) by mala telefón udržať v pohotovosti maximálne 15 dní. Uvidíme či sa toto zariadenie čoskoro objaví aj v ponuke našich operátorov.

Zdroj:
http://www.informationweek.com
http://www.engadget.com

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: