Plány AMD do roku 2011

Martin Fialka  /  18. 11. 2008, 08:21

Spoločnosti AMD sa podarilo vypracovať od poslednej tohtoročnej konferencie graf, ktorý nás približne informuje čo AMD chystá nasledujúce roky.

V roku 2009 aj v 2010 môžeme očakávať nástup nových procesorov na trh. Budú špecifické najmä 45 nanometrovou výrobnou technológiou, ktorá pomaly, ale iste vytláča z trhu tú staršiu. Prídu aj nové procesory určené pre AM3 platformou. Stále sa jedná o štvorjadrové procesory, ktoré sa budú podľa predpokladov neustále rozširovať. Už sa nejedná o high-end, ale už aj nižší, či vyšší mainstream (stredný segment trhu). Netreba zabudnúť ani na podporu DDR2 a DDR3 pamäťových modulov. AM3 procesory budú podporovať oba druhy.

Blížime sa k roku 2011. Vtedy sa na trhu objavia 32 nanometrové procesory Orochi. Tie majú mať viac než 4 jadrá a podporu DDR3 pamäte.

Veľké zmeny nás čakajú aj v mobilnej platforme. V tabuľke sa nachádzajú tri segmenty a to mainstream notebooky, Ultraprenosné zariadenia a Mininoteboky. Z tabuľky je možné vidieť, že AMD sa chystá pustiť do výroby mininotebookov, aj keď to nie je presné určené.

Počas roku 2009 nás ešte čaká prechod na nové 45 nm procesory Caspian v mainstreamových notebookoch. Procesory budú dvojjadrové ale v roku 2010, ich nahradia 4 jadrové procesory, ktoré budú pracovať na DDR3 pamäti.

Do menších mobilných zariadeniach príde Conesus, vyrábaný 65 nm procesom. Existuje aj podozrenie, že to budú vlastne už existujúce mobilné procesory. V roku 2010 ich nahradia procesory s názvom Geneva, tento názov je odvodený od Champlain procesorov.

V 2011 prichádzajú procesory Ontario. Tieto procesory sa vyrábajú s integrovaným GPU 32 nm. A tu nastáva otázka ohľadom Fusion. Usudzuje sa že AMD vyjde s procesorom, ktorý bude mať integrované grafické jadro. Ale v tejto tabuľke nie je o tom ani náznak.

Táto tabuľka nám jasne ukazuje čo spoločnosť AMD pre nás zhruba pripravuje. O dva roky na trhu budeme môcť vidieť 45 nm procesory DenebPropos. Začiatkom roka 2011 spoločnosť AMD prejde na 32 nm procesory. Intel pravdepodobne prejde na 32 nm už na prelome tretieho a štvrtého kvartálu budúceho roku.

Spoločnosť AMD chce výrobný postup dostať čo k najväčšej kvalite. Posledné modely dvojjadrových procesorov sú X2 6000+.

Zdroj: tgdaily.com

Neprehliadnite: