Google sleduje chrípku

Marek Molnár  /  14. 11. 2008, 13:44

Google odštartoval novy projekt, ktorého úlohou je mapovať výskyt chrípkových ochorení.

Na tento účel bola vytvorená doména http://www.google.org/flutrends/, pričom projekt momentálne sleduje údaje v USA. Na jednoduchej mape si môžete kliknúť na niektorý zo štátov a zistiť aktuálny stav a históriu. Alebo môžete zadať Zip code miesta, ktoré Vás zaujíma, ako aj okruh 5, 10, 20 míl a viac.

Okrem evidencie dát má projekt za úlohu vytvárať aj predpovede. Vedecky základ na ktorom sa tak deje, je ešte diskutabilný, ale vyzerá to tak, že jeho predpovede sú presnejšie ako doteraz zaužívané metódy.



Celé je to postavené na jednoduchom základe: Čo urobí množstvo ľudí, ktorí dostanú chrípku? Jednoducho idú na internet zistiť viac. Google pozbieral všetky slová spojené s chrípkou a spracoval dáta podobne, ako pracuje Google Trends. Výsledky posiela Google aj epidemologickému centru CDC.

Google spracoval dáta za posledných 5 rokov a porovnal výsledky s epidémiami chrípky. Výsledok bol zo štatistického hľadiska veľmi podobný. Podľa nich sú výsledky projektu vhodné nielen pre lekárov, ale aj pre ľudí, ktorí budú môcť včas vykonať protiopatrenia (očkovanie a podobne).

Samotná myšlienka nepochádza z Googla. Na epidemiologickej fakulte na Iowskvskej univerzite vznikla štúdia, ktorá na základe výsledkov od Yahoo dokazovala, že je vzťah medzi epidémiami chrípky a výsledkami vyhľadávania.

O relevantnosti výsledkov projektu lekári ešte diskutujú. Google však považuje údaje za hodnoverné a teoretický základ chce predstaviť v magazíne Nature.

Podobný princíp ako v tomto prípade sa dá aplikovať na rôzne ďalšie projekty. Uvidíme čím nás Google prekvapí nabudúce. 
 

d3agl3

Neprehliadnite: