Diagnóza: Chorobné internetovanie

Marek Molnár  /  11. 11. 2008, 07:51

Zdá sa, že Čína bude prvá krajina, kde sa príliš dlhý pobyt na internete, bude oficiálne považovať za duševnú chorobu.

V čerstvo vydanom Čínskom sumári chorôb,  sa nachádza aj časť venovaná duševným poruchám. V tejto kapitole sa podrobne rozoberá aj závislosť na internete. Choroba má skratku IAD (Internet Addiction Disorder)
Nejedná sa pri tom iba o jednu konkrétnu nemoc, ale skladá sa z piatich podkategórií.

Prvé miesto pri tom zaberajú internetový hráči, ktorí sa hrajú rôzne on line hry. Ďalej ide o ľudí závislých na internetovej erotike, poprípade tých, ktorí sú stále na informačných portáloch, alebo sociálnych sieťach. Poslednou kategóriou sú bezhlavo nakupujúci v on line shopoch.

Popredný expert na závislosti Tao Zsan vyhlásil, že ide o veľmi vážnu problematiku, ktorá sa prejavuje v stále širšom merítku. Uviedol napríklad niekoľko príkladov hráčov hry World of Warcraft, ktorí už neboli schopní vnímať rozdiel medzi skutočnou a virtuálnou realitou.

Podľa štatistiky z augusta tohoto roku trpí asi 10% zo 40 miliónového počtu mladých internetujúcich v Číne nejakým druhom závislosti na internete. Americká InterActiveCorp na základe výskumu z minulého roku zverejnila, že v Číne sa až 42% opýtaných považovalo za závislého na internete.

Tao Zsan ďalej povedal, že 95% závislých na internete je pri tom z okruhu mladých chlapcov, ktorých rodičia sú príliš zaneprázdnený, aby sa venovali výchove svojich detí.


Americká asociácia psychiatrov (APA) pri tom rovnako zvažuje, či neuvedie v roku 2010 internetovú závislosť ako duševnú diagnózu.  Pokiaľ sa tak stane, naštartuje to samozrejme celosvetový trend. Ako každú chorobu, aj túto budú vedci v ešte širšej miere skúmať a budú hľadať čo najlepšie liečebné postupy.


Ak to uvediem do extrému, možno nie je ďaleko doba, keď si budeme môcť v lekárni kúpiť tabletku s názvom AntiNet, odoberajúcu chuť na browsovanie po webe. Budúcnosť ukáže, či sú obavy psychiatrov na mieste, alebo pôjde zo štatistického hľadiska len o pár prípadov, ktorých možno naozaj považovať za duševne chorých.

zdroj:www.sg.hu

d3agl3

Neprehliadnite: