Internetoví piráti budú odpojení!

Tomáš Kusenda  /  06. 11. 2008, 07:52

Francúzsky senát schválil kontroverzný protipirátsky zákon. Od teraz bude možné internetových pirátov rovno odpojiť od internetu.

Francúzsky senát schválil nový zákon drvivou väčšinou hlasov. Ten umožňuje odpojiť od internetu takmer každého. Stačí, aby sa v jeho počítači nachádzal akýkoľvek nelegálny obsah, či už filmy, hudba, hry, alebo akýkoľvek softvér, ktorý je šírený nelegálne a podlieha autorským právam.

Systém funguje na princípe dvojitého varovania. Obe varovania odosielajú provideri (poskytovatelia internetového pripojenia) cez e-mail svojmu zákazníkovi, respektíve potencionálnemu pirátovi. Provideri boli tiež poverení kontrolou dát, ktoré užívatelia sťahujú. Pokiaľ sa preukáže, že dotyčný sťahuje z internetu nelegálny obsah, užívateľ bude po dvoch upozorneniach jednoducho odpojený.

Pokiaľ bude zákon schválený aj v parlamente, môže nastať problém. Francúzska legislatíva sa totiž dostane do kolízie s legislatívou Európskej únie. Tá sa totiž v apríli tohto roku postavila proti zákonom tohto, respektíve podobného typu v členských krajinách Európskej Únie. Podľa EÚ je odpojenie od internetu zásadné porušenie ľudských práv a občianskych slobôd.

Navrhovaný bol ešte jeden, o niečo miernejší zákon. Ten počítal iba so zaplatením pokuty. Dôvodom je fakt, že v niektorých prípadoch je internet pre normálny život nevyhnutný, či už sa jedná o prácu alebo štúdium. Mnoho materiálov sa totiž nachádza práve na internete a medzi zamestnancami, respektíve žiakmi sa šíri pomocou e-mailu a podobne. Zákaz prístupu na internet by bol až príliš veľký zásah do osobnej sféry človeka.

 

Zdroj: news.bbc.co.uk

Autor: Tomáš "Kusi" Kusenda

 

Neprehliadnite: