Nenápadné USB zariadenie zvýši bezpečnosť internetového bankovníctva

Jana Kopernická  /  04. 11. 2008, 09:49

Laboratórium IBM v Zürichu predstavilo novinku v oblasti zabezpečenia internetového bankovníctva. Nenápadné USB zariadenie pomôže zabrániť prenosu a následnému zneužitiu osobných údajov.

Ak aj napriek všetkým snahám bankových inštitúcií nedôverujete internetbankingu a posielanie finančných prostriedkov prostredníctvom internetu je pre vás nočnou morou, možno vám pokojnejší spánok prinesie práve tento vynález z dielne IBM. Malé USB zariadenie, pripomínajúce USB kľúč, alebo MP3 prehrávač, nesie názov Zone Trusted Information Channel. V skratke je to ZTIC, čo v angličtine foneticky pripomína pomenovanie klasického USB kľúča, stick. ZTIC jednoducho prepojíte cez USB port s počítačom, na ktorom chcete prostredníctvom internetového bankovníctva vykonať platbu. Vytvoríte tak bezpečný komunikačný kanál medzi vašim počítačom a serverom banky a ubránite sa nepríjemným dôsledkom malware a rôznym hackerským útokom. ZTIC tak efektívne dopĺňa súčasné bezpečnostné opatrenia, akými sú heslá a PIN kódy, smart karty, či čítačky kariet.

ZTIC

Pri odsúhlasení platby v prostredí internetbankingu putujú odoslané údaje na server banky, kde sú spracované a váš príkaz je následne vykonaný. Pri hackerskom útoku dochádza k zmene údajov medzi počítačom a serverom. Vy ste si istý, že je všetko v poriadku a platba prebehla podľa vašich pravidiel, do banky však dorazí úplne iný pokyn. Zákazník to nanešťastie zistí až v čase, keď má v rukách výpis z banky. Práve takýmto prípadom budete môcť predísť pomocou ZTICu.

„Pri súčasnej e-kriminalite je zrejmé, že počítačový softvér vyžadujúci autentifikáciu môže byť zraniteľný a preto musíme vyvíjať stále nové riešenia," vysvetlil Dr. Peter Buhler, manažér počítačových vied z výskumného laboratória IBM v Zürichu. Zariadenie ZTIC zachytí informácie odchádzajúce z vášho počítača uprostred cesty na server. Na displeji zobrazí účet, na ktorý má byť platba vykonaná a sumu, ktorú si želáte na účet pripísať. Ak ide o údaje odlišné od tých, ktoré ste zadali, stačí platbu odmietnuť stlačením tlačidla.

Po otestovaní prototypov poputujú zariadenia fungujúce na všetkých bežných operačných systémoch do veľkovýroby a rozbehne sa ich testovanie v praxi.

Viac vám o fungovaní ZTICu prezradí video.

Zdroj: ibm.com
Fotografia: IBM

Neprehliadnite: